Brokeri: Pad indeksa očekivan

Izvor: B92, 06.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brokeri: Pad indeksa očekivan

Beograd -- Pad vrednosti indeksa belex15 nije neuobičajen, s obzirom na produbljivanje političke krize, smatra Dragijana Radonjić-Petrović.

Radonjić-Petrović: Investitori su još uvek prilično uzdržani, a panika je prisutnija kod građana, koji povlače novac sa berze

Direktorka brokerske kuće MV Investment Dragijana Radonjić-Petrović ocenila je da je dnašnji pad indeksa najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi od skoro pet odsto očekivan s obzirom na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političku situaciju u zemlji, u kojoj ni građani ne znaju kuda ih poličari vode, a tek investitori ne znaju kako će se stvari odvijati.

Ona je upozorila da bi ukoliko se politička kriza nastavi, stvari mogle pogoršati u svim sferama, a ne samo na tržište hartija od vrednosti, dodajući da je Srbiji neophodno da političari donose razumne političke odluke.

Srbija trenutno ne šalje signale investitorima da je njihov kapital ovde siguran i sve dok je tako, kriza na berzi će se nastaviti, navela je Radonjić-Petrović.

Jedino dobro u današnjem trgovanju bio je veliki promet i bilo bi dobro da se to nastavi, jer je likvidnost najvažnija za tržište hartija od vrednosti, kazala je Radonjić- Petrović i istakla da je za hrabre sada dobra prilika za kupovinu akcija, zbog njihove niske cene.

Glavni broker Sinteza invest grupe Nenad Gujaničić kaže da je današnji pad indeksa bio propraćen popriličnom panikom investitora i odsustvom bilo kakve značajnije tražnje za akcijama, čak i na nižim nivoima.

„S obzirom na to da na vidiku nema pozitivnih signala sa društveno-političke scene, mnogi ulagači su izgubili strpljenje dok je posledica stigla u drastičnom padu cena većine likvidnih akcija", navodi on.

Prema rečima Gujaničića, činjenica da tržište nije reagovalo na pozitivne poslovne rezultate nekolicine kompanija objavljene proteklih dana, govori da je berza trenutno u veoma dubokoj krizi u kojoj je politika dominantan činilac koji određuje ponašanje investitora.

„Stabilizacija ili oporavak tržišta jedino može nastupiti smanjenjem političkog rizika u našoj zemlji, a put ka tome svakako nisu formalne, ohrabrujuće izjave državnih zvaničnika već konkretna dela", ocenio je on.

Reperni indeks Beogradske berze Belex 15 spustio se danas na nivo 1.932 poena, što predstavlja najnižu vrednost ovog berzanskog pokazatelja u poslednjih 13 meseci.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BG Berza: Blagi oporavak indeksa

Izvor: Poslovni magazin, 07.Mar.2008, 17:37

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Belex15 ojačao je za gotovo pola procenta, na 1.942,19 indeksnih poena, dok je opšti Belexline neznatno pao, za 0,14 odsto, na 3.341,83 poena.Promet iz 554 transakcije vredeo je 189,94 miliona dinara (2,27 miliona evra) od čega je 28,56 miliona (341.966...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.