Izvor: B92, Beta, Tanjug, 06.Jul.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada SO Kuršumlija

Kuršumlija, Beograd -- Bivši radnici privatizovanih preduzeća Konfekcije "Sedmi jul" i kombinata "Kopaonik" blokirali su jutros ulazak u zgradu Skupštine opštine Kuršumlija.

Okupljeni zahtevaju od opštinskog rukovodstva da posreduje u pregovorima sa Vladom Srbije o isplatama njihovih zaostalih zarada. U međuvremenu su u Ministarstvu rada i socijalne politike završeni razgovori ministra Rasima Ljajića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa predstavnicima štrajkačkih odbora, ali bez konkretnih rezultata. Štrajkači traže da u Kuršumliju dođe premijer Mirko Cvetković.

Radnici su najavili i da će sutra ponovo blokirati zgradu opštine i neće dozvoliti zaposlenima da u nju uđu.

Šef kriznog štaba Ministastva rada i socijalne politike Saša Perišić je rekao da će najverovatnije u slučaju obe firme, budući da imaju velike dugove, biti predložen reprogram.

A radnicima okupljenim ispred zgrade sKupštine opštine Kuršumilija, obratio se zamenik predsednika opštine Dejan Milošević, koji je rekao da lokalna samouprava nema ništa s privatizacijom preduzeća, ali da će predstavnici opštine pomoći da se u razgovoru sa resornim ministrima nađe rešenje.

Predsednik jedinstvenog štrajkačkog odbora dva preduzeća Borivoje Urošević kaže je da će, bez obzira na to kakav dogovor postigne delegacija štrajkača i lokalne samouprave u Beogradu, radnici držati u blokadi rad opštinske uprave sve dok u Kuršumliju ne dođe premijer Mirko Cvetković.

"Želimo da Cvetkovića provedemo kroz napuštene hale ovdašnjih preduzeća, da popričamo s njim, pa tek onda možemo razgovarati o tome da odblokiramo rad lokalne samouprave", naveo je Urošević.

Nekoliko stotina radnika i dalje drži u blokadi zgradu opštine, oni su na ulazu u zgradu i ne dozvoljavaju nikome da u nju uđe. Na skupu nije bilo incidenata, a obezbeđivao ga je veći broj pripadnika policije.

Štrajkački odbor ova dva preduzeća najavljuju da će držati u blokadi rad lokalne samouprave do ispunjenja njihovih zahteva.

Štrajkački odbor je početkom prošle nedelje uputio zahtev premijeru Mirku Cvetkoviću da dođe u Kuršumliju i da mu otpušteni radnici predoče njihovu lošu materijalnu situaciju i stanje u halama privatizovanih fabrika.

Dinkić: Odgovorni svi u poslednjih 20 godina

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić smatra da od sledeće godine treba uvesti pravilo po kojem nijednom poslodavcu ne bi bilo dozvoljeno da isplati plate ako istovremeno ne uplati i doprinose za penziono i socijalno osiguranje.

Kometarišući sve češće proteste radnika širom Srbije, ministar je rekao da probleme treba rešavati pojedinačno.

Na pitanje ko je kriv za loše privatizacije, Dinkić odgovara da su odgovorni svi koji su bili na vlasti u poslednjih 20 godina.

"Ja vodim taj resor u poslednje dve godine. Ove privatizacije gde se ugovori raskidaju ili gde radnici protestuju uglavnom su od pre tri, četiri, pet godine", rekao je Dinkić.

On je naveo da su ta preduzeća uglavnom propadala devedesetih godina i da su za neuspele privatizacije odgovorni svi koji su bili na vlasti u poslednjih 20 godina.

"Verovatno je i da čitav niz tih preduzeća nije imao perspektivu, neko je pokušao tu nešto da napravi a neko je možda zloupotrebio svoj položaj", rekao je Dinić i dodao da bi "taj neko ako se dokaže, za to trebalo da bude uhapšen".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici najavili blokadu opštine Kuršumlija

Izvor: S media, 05.Jul.2009, 15:55

Štrajkački odbori privatizovanih preduzeća konfekcije 7. jul i drvnog kombinata Kopaonik, najavili da će se sutra u ranim jutranjim satima okupiti ispred zgrade opštine Kuršumlija i blokirati rad opštinske uprave. ..Kako je rekao predsednik jednistvenog štrajkačkog odbora Borivoje Urošević,...

Nastavak na S media...

Štrajkači blokirali zgradu opštine u Kuršumliji

Izvor: Blic, 06.Jul.2009

Nekoliko stotina bivših radnika modne konfekcije "7. jul" i drvnog kombinata "Kopaonik" blokiralo je rad opštinske uprave u Kuršumliji i zatražilo od predstavnika opštine da posreduju u pregovorima s vladom o njihovim zahtevima.....Štrajkači zahtevaju isplatu zarada i povezivanje radnog staža....

Nastavak na Blic...

Protesti radnika, blokada opštine

Izvor: Mondo, 06.Jul.2009

U Srbiji su u ponedeljak organizovana četiri radnička protesta zbog lošeg položaja zaposlenih.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.