Bajec: Vlada kriva za lošu situaciju

Izvor: Blic, 05.Okt.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Vlada kriva za lošu situaciju

Vlada zbog inercije i neefikasnosti snosi veliku odgovornost za lošu ekonomsku situaciju, ocenio je na 11. ekonomskom samitu dr Jurij Bajec, ekonomski savetnik premijera.

Spori rast privrede nije rezultat samo krize, ukazao je on, već i sporog rada Vlade koja ne sme da preduzme odgovarajuće mere, pošto su neke od njih politički nepopularne.

- Vlada je suočena sa dva problema: prvi je sporo i neefikasno reagovanje na situaciju, a drugi je to što se mnogi plaše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da uvedu promene, koje bi bile dobre za privredu. Mnogi u državnom sektoru se toga plaše, jer se boje gubitka radnih mesta i uticaja. Izražen je i problem korupcije - kaže Bajec.

Veliki problem je i nezaposlenost. Ali, da bi obezbedila povećanje stope zaposlenosti i rast plata, Srbiji je potreban privredni rast od četiri do pet odsto BDP godišnje.

- Privredni rast od dva do tri odsto nije dovoljan - upozorio je Bajec. Upravo toliko je i predviđen rast u ovoj, odnosno idućoj godini.

Vlada, ipak, uspeva, kako je ukazao, da zadrži pravac ka EU, ali gubi vreme jer ne pokušava da reši nijedan postojeći problem. Ona ne radi na strateškim pitanjima razvoja već se sve rešava uvođenjem mera, kaže Bajec i ističe da uprkos tome što je vlast preduzela niz kratkoročnih rešenja za pomoć privredi, to nije dovoljno.

- Ako ne ova vlada, ali prva naredna će morati da reši goruća pitanja, sređivanje penzijskog sistema, uređenje javnog sektora, pitanje sive ekonomije i problem nepostojanja konkurencije. Nova vlada će morati da se bavi i pitanjem velikih rashoda za zdravstveni i obrazovni sistem koji ne daje očekivane rezultate, ali i da rešava problem sive ekonomije i konkurentnosti - upozorio je on.

Fiksni kurs samo trošak

Učesnici panela razmatrali su i da li Srbija treba da ima fiksni kurs. Za Jurija Bajeca, fiksni kurs bi stvorio dodatne probleme ali i troškove, a uticao bi i na smanjenje deviznih rezervi, što bi uzrokovalo rast inflacije. Bogdan Lisovolik, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu, ukazao je da je MMF raspoložen za sve vrste rešenja, ali da je prvo potrebno da se stvore odgovorajući preduslovi, u koje spada i rešenje pitanje budžetskog deficita.

Povezane vesti: Vlada: Privrednici su dali samo spisak lepih želja LDP traži hitnu sednicu parlamenta o krizi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.