7 preduzeća a rupa od 51,4 mlrd RSD

Izvor: B92, 16.Apr.2014, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

7 preduzeća a rupa od 51,4 mlrd RSD

Beograd -- Sedam javnih preduzeća, od 25 čiji je osnivač Republika, u 2013. godini napravilo je neto gubitak od 51,4 milijardi dinara, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Ubedljivo najveći gubitaš u protekoj godini je Srbijagas, koji je, kako je nedavno rekao prvi čovek tog preduzeća Dušan Bajatović, 2013. završilo u minusu od 40 milijardi dinara.

Podsečanja radi, u 2012. godini Srbijagas je imao gubitak od 37,3 milijarde dinara.

Među sedam najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubitaša, prema podacima Ministarstva finansija, osim Srbijagasa su i Putevi Srbije, Resavica, Zavod za udžbenike, JP za skloništa, JP Emisiona tehnika i veze i JP Nuklearni objekti Srbije.

Kako navode u tom ministarstvu, Srbija ima i 665 javnih preduzeća koja obavljaju komunalnu delatnost, a čiji su osnivači Autonomna pokrajina ili jedinice lokalne samouprave. Među njima je 210 javnih komunalnih preduzeća napravilo prošle godine poslovni gubitak od 3,1 milijardu dinara.

"Za javna komunalna preduzeća iznosimo podatke o poslovnom gubitku a ne neto gubicima, zato što nemamo zvanične finansijske izveštaje koje predaju Agenciji za privredne registre i Centru za bonitet- bilans uspeha i bilans stanja", navode u Ministarstvu finansija.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić kritikovao je ponašanje menadžmenta u javnim preduzećima, ističući da "oni ne rade za svoja privatna preduzeća već za državu".

Uprkos monopolskom položaju srpska javna preduzeća donose gubitke, naveo je Vučić posebno pominjući Srbijašume i Državnu lutriju Srbije.

Vučić je rekao i da država na ovaj ili onaj način upumpava 150 miliona evra u Železnice, a da preduzeće posluje s gubitkom te "železnicu de fakcto nemamo". Takva praksa mora da se prekine, rekao je i najavio da će tome doprineti uvođenje pofesionalnog menadzmenta u javna preduzeća.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gubici javnih preduzeća 2013. godine

Izvor: Akter, 16.Apr.2014

Sedam javnih preduzeća, od 25 čiji je osnivač Republika, u 2013. godini napravilo je neto gubitak od 51,4 milijardi dinara, rečeno je u Ministarstvu finansija

Nastavak na Akter...

„Srbijagas“ državni rekorder po gubicima

Izvor: Blic, 17.Apr.2014, 08:12

Sedam republičkih javnih preduzeća, od ukupno 25, u prošloj godini je napravilo neto gubitak od 51,4 milijarde dinara, kažu u Ministarstvu finansija...Najveći gubitaš je „Srbijagas“, koji je 2013. završio u minusu od 40 milijardi dinara...- Da ne bi imao ovolike gubitke, „Srbijagas“ mora...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.