EPS-u dovoljno 100 direktora

Izvor: B92, 24.Okt.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EPS-u dovoljno 100 direktora"

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da su Nemci zainteresovani da ulažu u EPS i dodao da bi to javno preduzeće trebalo da bude bolje organizovano.

"Imali smo pre nekoliko dana savetovanje sa nemačkim privrednicima koji su zainteresovani da ulažu u EPS i da izvozom struje pokrivaju svoje investicije", rekao je Vujović na skupštinskom odboru za finansije prilikom predstavljanja rebalansa budžeta za 2014.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
EPS je, kako kaže, dobro preduzeće, koje je na pozitivnoj nuli, ima kvalitetan kadar i uspešno posluje, ali bi moglo da bude efiksnije. "Oni nekako dolaze do pozitivne nule, ali su sa stanovišta oportunitetnog troška veliki teret za Srbiju. EPS bi mogao da bude i efikasnija firma", rekao je Vujović.

To preduzeće bi, kako kaže, umesto 14 organizacionih jedinica moglo da radi i sa tri, a umesto sa 600 direktora, dovoljno je da ih ima i 100. "EPS troši ogromne resurse, a propušta se mogućnost da bude bolje organizovan", istakao je ministar.

Vujović je rekao da će, prilikom planiranja budžeta za 2015. godinu, u mere štednje biti uključena i javna preduzeća, bilo kroz reorganizaciju menadžmenta, bilo kroz drugačije restrukturiranje.

"Moramo mere da proširimo i na javna preduzeća. To zahteva napor, ali moramo sve to da imamo u vidu kad budemo razgovarali sa MMF-om o tome kakav budžet želimo za 2015.", rekao je Vujović.

On je naveo da su javna preduzeća veliki problem za državnu kasu, jer imaju značajan broj i iznos aktiviranih garancija, a to, kako kaže, doprinosi povećanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

"Udeo javnog duga u BDP-u je veći i zbog garancija, kredita i indirektnih troškova, a to se odnosi i na Srbijagas, ali i druga preduzeća. Problem prave i banke koje su otišle u stečaj. To mora da se zaustavi", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, u planu je čitav niz mera vezano za javna preduzeća. Neke će, kako kaže, obuhvatiti i rešavanje pitanja Železare Smederevo, i hemijskog kompleksa.

Cilj je, kaže on, da javna preduzeća prestanu da budu "pritisak na budžet".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.