EPS demantuje CINS: Kostolac B daće čistiju životnu sredinu

Izvor: N1 televizija, 22.Jul.2016, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS demantuje CINS: Kostolac B daće čistiju životnu sredinu

Reagujući na tekst CINS-a o tome da EPS gradi novi blok TE Kostolac B čime će se povećati emisija štetnih gasova, EPS tvrdi da je izgradnja novog bloka TE Kostolac B3 u skladu sa svim standardima EU o zaštiti životne sredine.

Izgradnja novog bloka TE Kostolac B3 je u skladu sa svim standardima EU o zaštiti životne sredine, naglašava EPS:

„Emisije zagađujućih materija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u vazduh, kao najznačajniji parametar, projektovane su tako da zadovolje standarde Direktive EU o industrijskim emisijama, iako ova Direktiva još uvek nije preneta u nacionalno zakonodavstvo. Imajući u vidu da će se izgradnjom novog bloka omogućiti zatvaranje nekog od starijih blokova niske efikasnosti i znatno lošijih performansi u smislu emitovanja zagađujućih materija u različite medijume životne sredine, može se smatrati da će TE Kostolac B3 imati upravo pozitivne efekte po životnu sredinu“, kaže se u saopštenju EPS-a.

EPS dodaje i da je nevladina organizacija CEKOR predala JP EPS peticiju o raseljavanju naselja Drmno, ali da su nakon toga legitimni predstavnici građana u zvaničnom dopisu obavestili EPS da su potpisi zloupotrebljeni i ogradili su se od CEKOR-a, jer je peticija skupljanja za drugu svrhu i namenu i dodaje da proizvodnja električne energije u ukupnoj emisiji praškastih čestica koje utiču na nivo zagađenja vazduha u Srbiji, učestvuje sa samo 15 odsto, što je daleko manje nego u drugim zemljama Evrope.

Tvrdeći da su se autori teksta oslanjali na rezultate ankete CEKOR-a i izjava meštana koji su članovi te organizacije, Sektor za odnose s javnošću JP EPS ocenjuje da je potrebno uraditi ozbiljno istraživanje o stvarnom stanju na terenu u vezi sa zdravljem i uticajem na zdravlje stanovnišva naselja Drmno i dodaje da je spreman da podrži jedan takav projekat.

JP EPS je u potpunosti posvećen usaglašavanju rada svojih postrojenja sa odgovarajućim standardima zaštite životne sredine i u tom smislu poštuje sve propise, dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.