Bugarski tajkun ne da pare, EPS seče struju staklari

Izvor: Blic, 04.Avg.2015, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski tajkun ne da pare, EPS seče struju staklari

Dužnička kriza Srpske fabrike stakla iz Paraćina kulminira i to preduzeće u ovom trenutku bliže je gašenju nego nastavku rada.

Naime, ponedeljak je bio poslednji rok za početak izmirenja dugova prema „Srbijagasu“ i EPS-u u visini od oko 950 miliona dinara, ali najavljena sredstava iz inostranstva nisu uplaćena na račun te fabrike.

Prema potpisnom protokolu, Staklara je juče trebalo da počne izmirenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dugovanja za energente i da sve dugove plati do 27. avgusta. U suprotnom, sledi postupak bezbednog gašenja peći, kao i isključenja struje i gasa.

Bivši predsednik sindikata “Nezavisnost” Borivoje Jevtić potvrdio je da se oko 100 radnika, od blizu 850, prijavilo za dobrovoljno napuštanje fabrike uz opremninu od 160 evra po godini staža.

- Nema nikakvih informacija iz menadžmenta o namirenju duga. Situacija je kritična, ali verujemo u najbolje. Juče su nam kazali da je situacija veoma teška. Strepimo - rekao je kratko predsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić, dok se direktor fabrike stakla Borisav Vuković ne javlja na telefon danima.

Zabrinutost deli i predsednik sindikata Nezavisnost Boban Nikodijević.

- Ne znamo ni da li je uplaćeno ili nije. Niko ništa ne priča. Velika je neizvesnost, zabrinuti smo mnogo. Nadamo se razrešenju krize i najboljem. Menadžment je u Beogradu, ne znamo šta će biti sa fabrikom ukoliko se dugovi ne plate - rekao je Nikodijević.

950 miliona dinara dug Staklare prema Srbijagasu i EPS-u

35 miliona evra dao 2012. Cvetan Vasilev za fabriku

118 miliona evra do sada uložio novi gazda u Srpsku fabriku stakla

Kriza oko dugova fabrike za energente traje od početka godine, a pre toga „Srbijagas“ je blokirao račun preduzeća. Bugarski konzorcijum “Glas industri”, u kome većinski udeo ima kontroverzni bankar Cvetan Vasilev, kupio je Srpsku fabriku stakla 2012. godine za 35 miliona evra i uložio 118 miliona evra.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je otvaranju nove linije za proizvodnju stakla. Sindikalci su u aprilu upozorili Vladu Srbije da će blokirati autoput i razbiti milion tona stakla ukoliko se ne pronađe rešenje za normalan rad fabrike.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Staklara ne plaća dug

Izvor: Večernje novosti, 04.Avg.2015

DOGOVORENI rok da "Srpska fabrika stakla" otplati dugove za struju i gas - ponovo je probijen. Iako je rukovodstvo staklare obećalo da će do, najkasnije, 3. avgusta iz inostranstva početi namirenje dugova tog preduzeća za utrošene energente, ni dinar do utorka nije uplaćen. Račun staklare je i...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.