Staklara ne plaća dug

Z. R. - M. L. J.

04. 08. 2015. u 18:40

"Srpska fabrika stakla" probila je još jedan rok za izmirenje računa za struju i gas. Isplata trebalo da počne - u ponedeljak. Ako ne plate, isključuju 1. septembra

Стаклара не плаћа дуг

Bugarski bisnismen Cvetan Vasilev još ne plaća svoje račune

DOGOVORENI rok da "Srpska fabrika stakla" otplati dugove za struju i gas - ponovo je probijen. Iako je rukovodstvo staklare obećalo da će do, najkasnije, 3. avgusta iz inostranstva početi namirenje dugova tog preduzeća za utrošene energente, ni dinar do utorka nije uplaćen. Račun staklare je i dalje u blokadi, a ako fabrika ne plati barem deo duga - 1. septembra će joj biti isključena struja!

Čelnici fabrike potpisali su 17. jula sa "Srbijagasom" i EPS protokol o namirenju celokupnih dugova za utrošene energente do 27. avgusta, a prvi deo otplate trebalo je da počne - u ponedeljak.

- "Staklara" iz Paraćina nije ispunila dogovor o plaćanju dela duga za utrošenu električnu energiju - kažu u EPS. - Ministarstvo rudarstva i energetike i "EPS Snabdevanje", u dogovoru sa Ministarstvom finansija zajednički rade na proveri razloga za neuplaćivanje dela duga. Ako se utvrdi da nema opravdanih razloga za to što "Staklara" nije uplatila deo duga, pristupiće se merama koje su ranije dogovorene sa menadžmentom "Staklare".

Iz EPS podsećaju da je na sastanku predstavnika "EPS Snabdevanja" sa menadžmentom "Staklare" dogovoreno da ovo paraćinsko preduzeće uplati deo duga do kraja jula, a u suprotnom sledi postupak kojim će 1. septembra "Staklari" biti isključena električna energija.

Sudeći po potpunom muku u SFS, na fabrički račun koji "Srbijagas" drži u blokadi, nisu prebačena sredstva za početak otplate dugova. Prema protokolu koji je potpisan, "Staklara" je trebalo da izmiri deo duga, a u isto vrema država da obavi multilateralnu kompenzaciju, što bi omogućilo oslobađanje računa i konačnu otplatu kompletnog duga za gas i struju.

Generalni direktor SFS Borislav Vuković u utorak se nije javljao na telefon. Staklara duguje za gas i struju 940 miliona dinara.


SERTIĆ: "MAKAZE" PRETE

- "ELEKTROPRIVREDA Srbije" i "Srbijagas" rade po planu potpisanog protokola koji je i "Staklara" potpisala i prihvatila - rekao je ministar privrede Željko Sertić. - Ako ne plate predviđene iznose, biće im obustavljena isporuka energenata, kako je i najavljeno.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ana

05.08.2015. 08:40

@N.N. - Ma seci struju. Šta oni misle da mogu da troše a gradjani Srbije da plaćaju. Samo železara može da troši struju i vodu i da ne plaća svi drugi moraju da plate, jer kako bi se drugčije železara izfinansirala jel da????

Posmatrač iz Nemačke

05.08.2015. 11:28

@N.N. - G-đo Ana! Nemojte tako.Nije lepo što tako pišete.Jeste da Železara ništa ne plaća, i da je Srbiju poslednjih godina premnogo koštala ali sadašnji vlasnici su novi američki prijatelji našeg premijera! A prijateljstvo, zna se, može i mora nekada (kod nas nažalost UVEK) i da košta! Zar zbog poklanjanja npr. JAT-a i srpske "doplate" Arapima od 200 miliona € pride i BG na vodi itd. da se kvari odnos sa premijerovim novim "arapskim prijateljima"? NIKADA! Primera bezbroj- sledi EPS, Telekom, PKB itd.

Gojko

05.08.2015. 18:06

Upravo gledam pohvalni prilog TV Kraljeva,a pogledajte ga i vi na YT ,,Prilog-RTKV-Srpska fabrika stakla'' gde se kaze da je u nju ulozeno 45 mil. evra u osavremenjavanje,a pom.gen.dir.za korp.poslove M.S.kaze da che se ,,cela Srbija ponositi ovom fabrikom''.Kako to da ,onda,ne mogu da plate struju.