DSS i Dveri protiv prodaje Telekoma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i Dveri protiv prodaje Telekoma

Demokratska stranka Srbije (DSS) i pokret Dveri zatražili su danas od Vlade Srbije da ne prodaje Telekom Srbiju i naveli da ta prodaja nije u bezbednosnom, nacionalnom i ekonomskom interesu i ocenili je kao oduzimanje suvereniteta države.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić kazala je da Telekom prihoduje 15 milijardi dinara godišnje i da je potpuno neisplativo prodati takvu firmu. Ona je dodala da je dodatni problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i to što će privatizacijom mnogi ljudi koji rade u toj kompaniji ostati bez posla. Rašković Ivić je kao poseban problem navela ugrožavanje nacionalne bezbednosti i dodala da mnoge zemlje Evropske unije nisu prodale svoje nacionalne operatore.

"Telekom je preduzeće koje odlično funkcioniše, koje na godišnjem nivou prihoduje 15 milijardi dinara. I vojska i policija i zaštićeni telegrami iz naših diplomatsko'konzulatornih predstavništava, svi idu preko baznih stanica i antena Telekoma. Mi ćemo ostati goli kao pištolji i potpuno bez suvereniteta jer država koja ne može da plasira neke svoje tajne na način koji ona to želi jeste država bez suvereniteta", navela je Rašković Ivić na skupu ispred Vlade Srbije.

Član Starešinstva Dveri Vladan Glišić kazao je da kada se na jugoistočnim granicama Srbije izvode "velike terorističke akcije potpuno je nesuvislo i nenormalno predati jedan centar veze, čvorište veza kakav je Telekom, koji obezbeđuje komunikaciju svih vojnih, policijskih i bezbednosnih snaga".

Predsednica DSS-a ukazala da je Telekom važan jer podržava mnoge kulturne i sportske manifestacije i naučne institucije u Srbiji i da se prodajom neće smanjiti odliv mladih visokoobrazovanih ljudi.

Ona je dodalada ta stranka ima apsolutno pravo da traži obustavu prodaje Telekoma jer je 2011. godine prikupila 100.000 potpisa protiv prodaje nacionalnog operatora, a da isti oni koji su tada podnosili krivičnu prijavu protiv Vlade Mirka Cvetkovića i prodaje Telekoma sada žele da ga prodaju.

Glišić je kazao da će taj pokret početi sa podnošenjem prijava zbog nepotizma i zloupotreba koje čini vlast u Telekomu. On je poručio onima koji imaju nameru da kupe Telekom da "nešto što je posledica krivičnog dela ne može da bude sigurno vlasništvo i da vode računa šta će se dešavati onog trenutka kada se promeni vlast".

Privatizacioni savetnik Vlade Srbije u prodaji Telekom, francuska konsultantska firme Lazard, trebalo bi da krajem maja predloži model prodaje tog preduzeća.

Telekom Srbije je u većinskom državnm vlasništvu, a javni poziv za izbor savetnika objavljen je 5. februara 2015. godine.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila najmanje 1,4 milijarde evra. Jedini tadašnji ponudjač, Telekom Austrija koji u Srbiji ima mobilnog operatera Vip mobajl, bio je spreman da plati najviše 1,1 milijardu evra.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma,   Telekom Srbija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DSS i Dveri protiv prodaje Telekoma

Izvor: Akter, 14.Maj.2015

Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret Dveri okupili su se danas u protestnoj akciji ispred zgrade Vlade Srbije i zatražili da država odustane od prodaje Telekoma Srbije, jer to nije, kako su istakli, ni u ekonomskom, ni u bezbednosnom niti u nacionalnom interesu Srbije..Predsednica DSS Sanda Rašković...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.