U Šangaj s džeparcem, iz Šangaja s titulom svetskog prvaka

Izvor: Politika, 12.Okt.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Šangaj s džeparcem, iz Šangaja s titulom svetskog prvaka

Mladi harmonikaši sa kragujevačkog FILUM-a osvetlali obraz Srbiji, iako su na put u daleku Kinu otišli sami, bez pomoći države

Kragujevac – Priča se, po ko zna koji put, ponavlja. Mladi talentovani umetnici iz Srbije našli su se na „krovu sveta“, a nadležni državni organi, koji valjda postoje da bi im se našli pri ruci, nisu ni znali da putuju.

Šampion sveta u muziciranju na harmonici, dvadesetdvogodišnji student kragujevačkog Filološko-umetničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fakulteta Nenad Ivanović, kao i njegove kolege i vršnjaci Nevena Projović i Miloš Beljaković, trijumfalno je okončao svoj nastup na Svetskom kupu za klasičnu harmoniku u Šangaju, a u daleku Kinu otputovali su samo sa roditeljskim džeparcem. Pomoć Ministarstva kulture je izostala, a od FILUM-a su imali uplaćene kotizacije za ovo ugledno međunarodno takmičenje, u organizaciji Svetske asocijacije za harmoniku. Pomalo su pomogle i opštine iz kojih potiču, Mladenovac, Kraljevo, Raška.

Nenad Ivanović iz Mladenovca apsolutni je pobednik Svetskog kupa u kategoriji seniora, u finalnoj seriji, od mogućih 25, osvojio je 24 poena, a sve to u konkurenciji 36 vrhunskih akordeonista iz celog sveta. Devetočlani međunarodni žiri nije imao dilemu.

– Prošli smo tri etape, u finale je ušlo nas sedmoro, a po završetku nastupa meni se ostvario san. Postao sam najbolji na svetu – kaže Ivanović, koji je već upisao master studije u Frajburgu, u klasi jednog od najvećih pedagoga i akordeonista sveta Teodora Ancelotija.

Kamerni trio „Luks eterna“ – „Večna svetlost“ takođe je zasijao punim sjajem na ovom takmičenju, a titula svetskog prvaka izmakla im je za dlaku. Bolji je bio kineski sastav. Projovićeva, Ivanović i Beljaković osvojili su drugo mesto, što je kruna njihovih zajedničkih nastupa otkako su se pre četiri godine upoznali na kragujevačkom FILUM-u.

– Konkurencija je bila žestoka, tridesetak ansambala iz celog sveta, najviše iz Kine, ali i iz Brazila, Nemačke, Austrije, Rusije... Moramo da zahvalimo profesoru Vojinu Vasoviću, koji nas je pripremao za ovo takmičenje, ali i našim drugim profesorima, Zoranu Rakiću i asistentu Vladimiru Blagojeviću. Ovo je kruna našeg četvorogodišnjeg zajedničkog muziciranja, upornog rada i druženja – s ponosom ističe Nevena Projović iz Lađevaca.

Senku na ovaj trijumf bacilo je potpuno odsustvo sluha nadležnih državnih organa. Pomalo razočaran, Miloš Beljaković iz Boljevca na Ibru smatra da je odnos Ministarstva kulture prema talentovanim umetnicima nedopustiv.

– U Šangaj smo otišli s džeparcem, a karte za put rezervisali smo devet meseci unapred, jer je tako jevtinije. Smeštaj i troškove boravka platila je kineska vlada, a od naše države nismo dobili ništa. Čemu Ministarstvo kulture služi, ako ne da pomogne nama koji na najbolji način predstavljamo svoju zemlju – pita se Beljaković.

Kao i Ivanović, i Projovićeva i Beljaković upisaće master studije, s namerom da se okrenu pedagoškom radu, ali da ne zaborave i samostalne nastupe i profesionalnu karijeru koja im predstoji.

– Razumem nezadovoljstvo naših studenata, ali FILUM ne može sve sam. Mi smo kao fakultet član Svetske asocijacije za harmoniku, uplaćujemo članarinu, odnosno kotizacije za takmičenja, a da budem iskren, mi se ovoga puta nismo ni obratili Ministarstvu kulture za pomoć. Sve zbog dosadašnjeg iskustva, koje je takvo da, praktično, ni na jedan naš zahtev nije pozitivno odgovoreno – kaže profesor Radomir Tomić, koji je i direktor Srednje muzičke škole „Miloje Milojević“.

Uspesi akordeonista koji pohađaju muzičku školu u Kragujevcu, a od 1998. godine i FILUM, počeo je osamdesetih godina prošlog veka, po povratku današnjih profesora sa moskovske Muzičke akademije „Gnjesini“. Za prethodnih četvrt veka, kragujevački đaci, akordeonisti, osvojili su pregršt priznanja na domaćim, ali i na najvažnijim međunarodnim takmičenjima.

– Prvo su se desili izvanredni rezultati na nivou srednje škole, a po otvaranju fakulteta i na studentskom, seniorskom nivou. Vremenom smo izgradili kvalitet koji se potvrdio upravo sa ovom generacijom. U svetu ne postoji visoka škola za harmoniku s kojom ne možemo da se uporedimo, i ne samo to, mi smo, zapravo, sam svetski vrh – navodi Tomić.

Brane Kartalović

objavljeno: 13.10.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bez sluha za svetske prvake

Izvor: Šumadija Press, 13.Okt.2011, 16:26

Nenad Ivanović, student Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, najbolji je umetnik harmonike na svetu, pošto je osvojio prvo mesto u kategoriji seniora na Svetskom kupu klasične harmonike..

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.