Letovanje u Tunisu uprkos terorističkim napadima

Izvor: RTS, 28.Jun.2015, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letovanje u Tunisu uprkos terorističkim napadima

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se u Tunisu nalazi 444 naša građanina, a 61 turista odlučio je, posle terotističkog napada u toj zemlji, da se vrati avionom koji je poslala Vlada Srbije. Ljajić dodaje da ima onih koji su odustali od puta u Tunis, ali i da ima onih koji uprkos evakuacije ne odustaju od uplaćenog letovanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Niko ne može da pretpostavi da li je i gde bezbedan, zato pojedine države čiji građani su na letovanju u Tunisu šalju avione kako bi evakuisali uplašene građane. I Srbija šalje avion po svoje turiste.

Ministar Rasim Ljajić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je 108 putnika odustalo od uplaćenog letovanja u Tunisu, ali da uprkos evakuaciji srpskih građana, 45 turista je odlučilo da putije. 
"To je njihova odluka na koju mi ne možemo da utičemo", naveo je ministar Ljajić.
Kada je reč o nastavku turističke sezone u Tunisu, Ljajić je rekao da će svima koji odustanu od letovanja na toj destinaciji biti ponuđeni neki drugi aranžmani ili vraćen novac. 
Međutim, kako je naveo, agencije formalno pravno nemaju obavezu na to, ako u zemlji nije vanredno stanje, što nije slučaj sa Tunisom.
Govoreći o kampanji kojom se podstiče domaći turizam, Ljajić je rekao da je do petka prijavljeno više od 60 zainteresovanih hotela i objekata.
Prema njegovim rečima, biće dovoljan broj onih koji su spremni da podrže domaći turizam.
"Odmah nakon završetka javnog poziva, objavićemo spisak objekata gde građani mogu da letuju u Srbiji", rekao je Ljajić koji očekuje veliki odziv.
Ministar je dodao da Vlada ima novca za oko 100.000  vaučera, koji će moći da se iskoriste do 20 novembra.
Ljajić kaže da će 30. juna početi da se primenjuje sporazum Srbije, Crne Gore, Bosne i Hervegovini i Makedonije o jeftinijem romingu.
Ljajić je rekao da će u naredne tri godine doći do postepenog snižavanja cene rominga, s obzirom da su one višestruko veće čak i u odnosu na zemlje Evropske unije.
On je povodom odluke Upravnog suda Crne Gore da taj sporazum nije u skladu sa interesima tamošnjih operatera rekao da je u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore i da su dobili uveravanje da će sporazum stuputi na snagu uprkos odluci tog suda.
Ljajić je rekao da će regulatorno telo Crne Gore doneti novu odluku koja je u skladu sa sporazumom i dodao da će se verovatno operateri žaliti, ali da to neće odložiti primenu sporazuma.
Ministar očekuje da će do kraja godine biti oko 100 kompanija iz Turske koje će poslovati u Srbiji i dodao da nikada nije bilo vgeće interesovanje turskih investitora za srpsko tržište.
"Važno je da se ulaže i u nerazvijena područja Srbije. Turci ne dolaze tamo gde ne mogu da ostvare profit", napomenuo je Ljajić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Vlada poslala avion u Tunis po srpske turiste

Izvor: Blic, 28.Jun.2015

Vlada Srbije poslala je avion po srpske turiste koji su izrazili želju da se vrate sa letovanja u Tunisu...Kako je ministar Ljajić rekao za RTS, oni su sada na putu ka Beogradu. Naveo je da se trenutno u Tunisu nalaze 444 srpskih turista, a da je želju da se vrate sa letovanja izrazilo njih 61. Oni...

Nastavak na Blic...

Srpski turisti iz Tunisa sleteli na beogradski aerodrom

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2015

Grupa od pedesetak turista iz Srbije koji su letovali u Tunisu, sleteli su danas nešto pre 12 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla"...Pomoćnik ministra spoljnih poslova Dragan Momčilović rekao je da je nešto više od 50 turista došlo avionom koji je poslala Vlada Srbije i da su došli svi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.