Katanac na biblioteke zbog tendera za knjige?

Izvor: RTS, 31.Jan.2015, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katanac na biblioteke zbog tendera za knjige?

Jesu li knjige isto što i olovke, spajalice, papir, ili čak toalet papir - tim pitanjem već dve godine Bibliotekarsko društvo i Udruženje izdavača i knjižara upozorava na ozbiljne probleme do kojih dolazi u primeni Zakona o javnim nabavkama, prilikom kupovine knjiga za biblioteke. Zbog toga, teško dolaze do aktuelnih naslova.
Ima li država razumevanja za javne bilbioteke, izdavače i - najvažnije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - čitaoce.

"Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida, dobitnika NIN-ove nagrade, verovatno je najtraženija knjiga u Srbiji, ali će se na policama većine biblioteka u Srbiji naći tek za nekoliko meseci. Toliko traje tenderska procedura kroz koju moraju da prolaze sve biblioteke.
Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov kaže da mnoge od njih nemaju službenike za javne nabavke, to je jedna pravna procedura, jedan ozbiljan pravni posao koji najčešće dovodi do toga da biblioteke ne dobijaju knjige koje su im potrebne u trenutku kada žele da ih imaju u svojim fondovima.
"Veliki je problem samo planiranje javnih nabavki jer vi ne znate koji će se naslovi pojaviti u toku godine", kaže Ninkov.
Finansijski plan nabavke, pokretanje, oglašavanje, otvaranje ponude, izbor, vreme za žalbu, zaključivanje ugovora - sve to potrebno je da bi nova knjiga stigla do čitaoca u biblioteci. To otežava posao i izdavačima.
Gojko Božović iz Izdavačke kuće "Arhipelag" kaže da zakon ne podstiče izdavače, on podstiče trgovce, distributere, velike knjižarske lance zato što biblioteke i druge kulturne institucije ne mogu da kupuju knjige od samih izdavača.
"One kupuju knjige od posrednika. to znači da su knjige bibliotekama skuplje nego što bi bile da ih kupuju direktno od samih izdavača", kaže Božović.
Da se knjiga ne može tretirati kao svaka druga roba, bibliotekari i izdavači upozoravaju već dve godine, koliko se primenjuje Zakon o javnim nabavkama. Zato su u nekoliko navrata od Ministarstva kulture i Uprave za javne nabavke tražili rešenje.
Vuk Vukićević iz Udruženja izdavača i knjižara Srbije kaže da bi rešenje bilo da se  izmene određena podzakonska akta ili bi se usvojio amandman na zakon o javnim nabavkama kako bi javne biblioteke bile oslobođene obaveze sprovođenja javnih nabavki pri kupovini knjiga.
Iz Uprave za javne nabavke odgovora nema, ali je spremnost da pomogne pokazalo Ministarstvo kulture - već dva puta inicirali su izmenu i dopunu Zakona o javnim nabavkama.
"S obzirom da u Vladi postoji konsenzus o tome da je reč o sistemskom pitanju koje je potrebno rešavati institucionalnim putem, odlučeno je da se rešenja ne donose parcijalno za sferu kulture, imajući u vidu da slični problemi postoje i u oblastima zdravstva, prosvete, energetike. Usled činjenice da je Ministarstvo već preduzelo formalne korake iz svoje nadležnosti, očekujemo da do izmena i dopuna zakona u vezi sa ovom tematikom dođe tokom 2015. godine", navodi Ministarstvo kulture.
Mnoge zemlje u Evropi već su prepoznale ovaj problem. Gradska biblioteka u Beču knjige nabavlja bez javnih nabavki, a te obaveze je svoje biblioteke oslobodila i najmlađa članica EU - Hrvatska.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Da li su knjige isto što i toalet papir?

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2015

Jesu li knjige isto što i olovke, spajalice, papir ili čak toalet papir - tim pitanjem već dve godine Bibliotekarsko društvo i Udruženje izdavača i knjižara upozorava na ozbiljne probleme do kojih dolazi u primeni Zakona o javnim nabavkama, prilikom kupovine knjiga za biblioteke. Zbog toga, teško...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.