Kako srpski spasioci pomažu Makedoncima

Izvor: RTS, 10.Avg.2016, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako srpski spasioci pomažu Makedoncima

Boban Stevanović, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije, rekao je za RTS da je Srbija poslala u Makedoniju 43 vatrogasca, 30 pumpi, 13 vatrogasno-spasilačkih vozila. Angažman naših spasilaca bi mogao da traje sedam do deset dana, kaže Stevanović.
U makedonskim mestima koje je pre nekoliko dana pogodilo katastrofalno nevreme i dalje je vanredna situacija. Počelo je raščišćavanje terena, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali za mnogim građanima i dalje se traga. Strahuje se da bi moglo da bude još žrtava. Pronađeno je dvadeset dvoje stradalih.

Pomoć u otklanjanju posledica nevremena stiže iz regiona. Pre svih iz Srbije, odakle su u Makedoniju otputovali spasioci.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Boban Stevanović, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije, rekao je da su u Makedoniju poslata 43 pripadnika Sektora za vanredne situacije. Reč je o vatrogascima-spasiocima iz Niša, Kragujevca, Kruševca, Beograda i Jagodine.
Stevanović kaže da su u Makedoniji poplavljene kuće, zgrade, podrumi, oštećeni su putni pravci, oštećeni su zasadi, poljoprivredno i nepoljoprivredno zemljište, izgubljeni su životi, što je najteže.
"U skladu sa zahtevom makedonske strane, uputili smo taj broj ljudi sa 30 pumpi određenog kapaciteta, od 800 do 1.500 litara, 13 vatrogasno-spasilačkih vozila sa zadatkom ispumpavanja vode iz suterenskih prostorija i stvaranje prvih uslova za dalji tok oporavka kako bi se omogućio normalan život", rekao je Stevanović.   
Angažman naših spasilaca u Makedoniji bi mogao da traje sedam do deset dana, kaže Stevanović.
U pružanju pomoći, prijavile su se i druge zemlje u regionu. "Saradnja i koordinacija su izvanredne, bugarski timovi su tamo", kaže Stevanović. 
"Nama ovo nije prvo iskustvo, 2007. i 2012. pružili smo pomoć u gašenju požara u Grčkoj, bilo je niz aktivnosti sa RS, prema Crnoj Gori, a 2014. bio je angažman u Sloveniji kada su dostavljani agregati u vreme ledene kiše", podsetio je Stevanović.
Srbija je član Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu od 2015. godine, rekao je Stevanović, pa joj je pomoć susednim zemljama tokom poplava ili požara i obaveza.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Makedoniju krenula 43 srpska vatrogasca

Izvor: B92, 10.Avg.2016

Beograd -- Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao je da su 43 vatrogasca spasioca upućeni u Makedoniju da pomognu stanovništvu...Vatrogasci su upućeni iz Niša, Kragujevca, Beograda, Kruševca, Jagodine, a u skladu sa zahtevom iz Makedonije, kaže Stevanović, upućeno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.