Izvor: TangoSix.rs, 15.Jul.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga Evropske komisije utvrdila da Etihad nema upravljačka prava u Er Srbiji

Istraga Evropske komisije o vlasničkoj strukturi Er Srbije (Air Serbia) utvrdila je da Vlada Srbije drži upravljačka prava nad srpskim avio-prevoznikom, što omogućava kompaniji Etihad ervejz (Etihad Airways) da posluje po standardima EU u Srbiji, pišu Večernje novosti.
Premijer Srbije, Aleksandar Vučić o tome je govorio na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
– Er Srbija je odnela važnu pobedu u Briselu. Mislim da je malo ko na to obratio pažnju. Već mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << meseci taj postupak traje – izjavio je Vučić
Evropska komisija započela je 2014. godine širu istragu o ulaganjima Etihada u evropske kompanije, uključujući i Er Srbiju.
Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, Siniša Mali, izjavio je za „Tango Six“ da je u više navrata išao u Brisel da razgovara o ovom pitanju.
– Proces pregovora i razgovora sa Evropskom komisijom je bio dug i nije bio jednostavan, nekoliko puta sam lično bio u Briselu kako bi razgovarao sa predstavnicima Evropske komisije koji se bave vazdušnim saobraćajem, ali mi je drago što smo isključivo argumentima uspeli da sačuvamo i odbranimo ovu važnu investiciju.
Ovo je veliki uspeh Vlade RS koji pokazuje ispravnost odluke u vezi strateškog partnerstva sa Etihadom i načina na koji to partnerstvo funkcioniše. Od kompanije koja je bila na ivici bankrota napravili smo profitabilnu kompaniju, najuspešniju u regionu, i time treba da se ponosi svaki građanin Srbije.
Mi ćemo nastaviti da unapređujemo poslovanje Er Srbije, broj putnika za Njujork je veći od očekivanog i to su sve pokazatelji da radimo dobro. Uspešna avio – kompanija je pokretač razvoja jedne ekonomije, a nije slučajno što nakon oporavka ove kompanije i privreda Srbija ostvaruje pozitivne stope rasta. Iz dana u dan imamo nove investicije, investitore, i nova radna mesta širom Srbije.
I u ovom slučaju su se politički protivnici bavili nagađanjima i unapred se radovali našem neuspehu, ali ovo je jasna poruka da Evropska unija i Evropska komisija podržavaju razvoj Srbije – naveo je Mali u pisanom odgovoru podsećajući na podatke o kojima je govorio u intervju za naš portal.
Prema pravilima EU kojih mora da se pridržava i Srbija kao zemlja kandidat, ulagač koji nije iz Evrope može da bude samo manjinski vlasnik i ne sme da preuzme kontrolu nad odlučujućim poduhvatima firme. U suprotnom, bio bi prekršen Sporazum o otvorenom nebu čija je Srbija potpisnica, pišu Novosti i tvrde da je celokupni proces pokrenula nemačka Lufthansa.
– Veruje se da je nemačka Lufthansa odigrala ključnu ulogu u odluci Evropske komisije da istraži ulaganja Etihada u Evropi zbog planova Emiraćana da povećaju svoj kapial u drugom po veličini nemačkom prevozniku – Er Berlinu (Air Berlin), kao i investiranja u Alitaliju (Alitalia) – objašnjava se u Novostima i podseća na izjavu direktora Lufthanse, Karstena Špora, iz aprila 2015. godine u kojoj je rečeno da Etihad treba da poštuje evropske zakone.
The post Istraga Evropske komisije utvrdila da Etihad nema upravljačka prava u Er Srbiji appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga EK: Etihad ne upravlja Er Srbijom

Izvor: B92, 15.Jul.2016

Beograd -- Evropska komisija završila je istragu o vlasničkoj strukturi "Er Srbije". Utvrđeno je da Srbija drži upravljačka prava nad svojim avio-prevoznikom...To omogućava kompaniji Etihad ervejz da posluje po standardima EU u Srbiji...Više od dve godine trajala je istraga Evropske komisije o...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.