Istraga EK: Etihad ne upravlja Er Srbijom

Izvor: B92, 15.Jul.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga EK: Etihad ne upravlja Er Srbijom

Beograd -- Evropska komisija završila je istragu o vlasničkoj strukturi "Er Srbije". Utvrđeno je da Srbija drži upravljačka prava nad svojim avio-prevoznikom.

To omogućava kompaniji Etihad ervejz da posluje po standardima EU u Srbiji.

Više od dve godine trajala je istraga Evropske komisije o vlasničkoj strukturi u "Er Srbija", a kako Večernje novosti pišu završena je prekjuče sa pozitivnim ishodom. Iz EK je stigao odgovor da većinski vlasnik nacionalne avio-kompanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlada Srbije, drži i upravljačka prava, što je u skladu sa evropskim pravilima. Tako je "Etihad" dobio zeleno svetlo za poslovanje po standardima EU i u našoj zemlji.

Mandatar za sastav nove vlade, Aleksandar Vučić rekao je juče na konferenciji za novinare da je "Er Srbija odnela važnu pobedu u Briselu.

"Mislim da je malo ko na to obratio pažnju. Već mnogo meseci taj postupak traje", rekao je on u Vladi Srbije.

Evropska komisija je zapravo 2014. godine započela širu istragu o ulaganjima "Etihada" u evropske kompanije. Deo toga bilo je i preuzimanje srpskog nacionalnog avio-prevoznika. Prema pravilima EU, kojih mora da se pridržava i Srbija kao zemlja kandidat, ulagač koji nije sa Starog kontinenta, može da bude samo - manjinski vlasnik i ne sme da preuzme kontrolu nad odlučujućim poduhvatima firme.

EK je tražila pojašnjenje da li je to situacija i sa "Er Srbijom". Uslov je da kontrola avio-prevoznika ostane u rukama većinskog vlasnika kako se ne bi prekršio Sporazum o otvorenom nebu, koji je i naša zemlja potpisala.

List navodi kako se veruje se da je nemačka "Lufthanza" odigrala ključnu ulogu u odluci Evropske komisije da istraže ulaganja "Etihada" u Evropi, zbog planova Emiraćana da povećaju svoj kapital u drugom po veličini nemačkom prevozniku "Er Berlin", kao i investiranja u "Alitaliju". Kao rezultat toga, "Er Srbija" se našla u unakrsnoj vatri spora "Lufthanze" sa "Etihadom".

Upravo je i "Lufthanzin" direktor Karsten Špor, aprilu 2015. godine, rekao da "Etihad" treba da poštuje evropske zakone i da se angažuje više kako bi se izbegli sukobi sa EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.