Dan sećanja na žrtve genocida

Izvor: S media, 22.Apr.2011, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na žrtve genocida

Srbija danas obeležava nacionalni Dan sećanja na žrtve genocida počinjenog u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik države Boris Tadić je tim povodom podsetio da su u Srbiji jaka sećanja na antifašističku borbu i stradanja i da "upravo to sećanje daje veru da se logori smrti nikada više neće ponoviti."

Centralna >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << svečanost ove godine održana je u Kragujevcu gde je u organizaciji Muzeja žrtava genocida juče otvorena izložba pod nazivom: "Gubim nevino svoj život zbog nevaljali i prokleti ljudi".

Za naziv izložbe uzeta je poruka sa ceduljice koju je jedan Srbin iz Šapca uputio majci pre izvođenja na streljanje, a posetioci će moći da je vide u kragujevačkom Muzeju "21. oktobar" do 21. aprila.

U savremenoj grafičko-likovnoj obradi na dokumentarnim fotografijama prikazani su zločini genocida i ratni zločini protiv civilnog stanovništva na prostorima bivše Jugoslavije od 1941. do 1945.

Susret Tadića i Lavrova

Tadić u Titovom kabinetu

Trošimo više nego što zarađujemo

Dan sećanja na žrtve genocida u Srbiji se obeležava 22. aprila, na dan kada su dve grupe zatočenika 1945. godine krenule u proboj iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac videvši da su počele masovne likvidacije i zatiranje tragova zločina.

Od oko 1.000 zatočenika iz logora broj 3. u proboj je krenulo oko 650, od kojih je preživelo 116, dok je od 167 iz "Kožare", logora broj 4, u proboju uspelo 11.

Bio je to i početak kraja jasenovačkog sistema logora smrti u kojima je na najstrašnije načine umoreno više stotina hiljada ljudi.

Prema Izveštaju državne Komisije FNRJ, za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih saveznika u NDH je pobijeno 500.000 Srba, 80.000 Roma, 23.000 Jevreja i više hiljada antifašista različitih nacionalnosti, a Centar "Simon Vizental" govori o 600.000 umorenih.

Da su te brojke najbliže istini ukazuje i nemački dokument do koga je došao šef kancelarije za specijalne istrage Ministarstva pravde SAD Ilaja Rozenbaum u kome je navedeno da je u Jasenovcu u prvih godinu i po dana usmrćeno 200.000 ljudi.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija: Dan sećanja na žrtve genocida

Izvor: Vesti-online.com, 22.Apr.2011

Srbija danas obeležava nacionalni Dan sećanja na žrtve genocida počinjenog u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata...Dan sećanja na žrtve genocida u Srbiji se obeležava 22. aprila, na dan kada su dve grupe zatočenika 1945. godine...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.