SAD: Tilerson brani, demokrate kritikuju Trampa

Izvor: Blic, 16.Maj.2017, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Tilerson brani, demokrate kritikuju Trampa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp nije razgovarao o izvorima, metodama niti vojnim operacijama tokom susreta sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, izjavio je danas državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Tokom susreta sa Lavrovom, Tramp je rezgovarao o širokom spektru pitanja, među kojima i o zajedničkim naporima koji se tiču pretnji u vezi sa borbom protiv terorizma, naveo je Tilerson u saopštenju.

Demokrata Dik Darbin, drugi čovek >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Senatu, izjavio je da je Trampovo otkrivanje poverljive informaciju Rusima opasno i nesmotreno.

- Neoprezno je od njega da otkrije ruskom ministru inostranih poslova i ambasdoru, osetljivu, "top sikrit" informaciju - rekao je Darbin.

Američki senator Mark Vorner, demokrata iz Obaveštajnog komiteta Senata, rekao je da navodi o tome da je američki predsednik Donald Tramp otkrio poverljivu informaciju predstavljaju "šamar" za americkum obaveštajnu zajednicu.

U komentaru na svom Tviter nalogu, Vorner je napisao da je rizikovanje izvora i metoda je neoprostivo, posebno sa Rusima.

"Vašington post" je objavio, pozivajući se na američke zvaničnike da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otkrio je veoma poverljivu informaciju ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu tokom njihovog susreta prošle nedelje o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obaveštajni izvor.

Dnevnik je naveo da je informacija koju je Tramp otkrio Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, obezbedio partner SAD preko veoma osetljivog obaveštajnog partnerskog sporazuma.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podeli informaciju sa Rusijom, a zvanicnici su izjavili da Trampova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, naveo je "Vašington post".

Nakon susreta Trampa sa Lavrovom, jedan od viskorangiranih zvanicnika iz Bele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA i Nacionalnu bezbednosnu agenciju.

Tokom njihovog susreta u Ovalnoj kancelariji, Tramp je otkrio Lavrovu i Kisljaku detalje o pretnji Islamske države koja je povezana sa upotrebom lap topa u vazduhoplovu, rekao je neimenovani američki zvanicnik "Vašington postu".

Dok je otkrivanje poverljivih informacija prestup za veliki broj ljudi, predsednik u SAD ima široka ovlašćenja da otkriva državne tajne, piše list i dodaje da time što je uradio, Tramp nije prekršio zakon.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster, koji je prisustvovao susretu, izjavio je da Tramp nije otkrio niti izvor niti metode, koje već nisu poznate u javnosti, naveo je "Vašington post".

Kako piše list, iz CIA su odbili da daju komentar, dok u Agenciji za nacionalnu bezbednost nisu želeli da odgovore na zahtev da daju komentar.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tramp: Imao sam pravo da podelim informacije sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2017

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da je imao "apsolutno pravo" da podeli osetljive informacije sa Rusijom na sastanku poznatom javnosti u Beloj kući i poručio da je želeo da pomogne Moskvi u njenoj borbi protiv Islamske države i terorizma..."Kao predsednik želeo sam da podelim sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.