Izvor: N1 televizija, 22.Jun.2017, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva Trampova odluka o zapadnom Balkanu - produžene sankcije

Američki predsednik Donald Tramp doneo je svoju prvu odluku o zapadnom Balkanu. Naime, on je na godinu dana produžio vanredne mere prema zapadnom Balkanu, koje je pre 16 godina doneo bivši američki predjednik Džordž Buš mlađi.

: N1

Činjenica da se politika Bele kuće prema Balkanu nije promenila za Trampovog mandata, razočaravajuća je za deo srpske javnosti koji je polagao nadu da će novi američki >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << predsednik promeniti spoljnopolitički kurs.

Pre samo nekoliko meseci srpski mediji objavljivali su fiktivne intervjue u kojima se Donald Tramp izvinjava Srbiji, dok su drugi tražili njegove srpske korene na Staroj planini. List Informer je otišao korak dalje, pa mu je pobedu čestitao ne samo naslovnicom, nego i prigodnim bilbordom.

U „Tramp euforiji“ učestvovali su i srpski radikali, koji su avgusta prošle godine organizovali miting podrške, tada još kandidatu za Belu kuću.

Očekivanja da će "balkanski zet", u najmanju ruku, Srbiji vratiti Kosovo splasla su kada se na primer, slikao sa predsednikom Kosovske skupštine.

Politika SAD-a prema ovom delu Evrope nije se promenila i to je bilo jasno i pre nego što je doneo prvu zvaničnu odluku o Balkanu.

Uredba obuhvata i tzv. crnu listu osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD-a zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj sigurnosti. Od početka ove godine listi je dodato i ime predsednika Republike Srpske.

Evo kako on to komentariše:

„Ne osećam se ništa posebno ugroženim zbog toga, ali mislim da bi trebalo biti neugodnije onima koji su to na jedan nekorektan način izvojevali, kao što su ambasador SAD-a u Sarajevu i zamenik pomoćnika državnog sekretara“, kaže Milorad Dodik.

Ako Dodik nije razočaran, Marinko Učurević iz Banjaluke verovatno jeste. Uoči inauguracije, ovaj obućar je specijalno za Melaniju Tramp napravio zlatne cipele.

U kreiranju Trampmanije, klučnu ulogu imali su tabloidi, kaže analitičar Đorđe Vukadinović. Pored toga, deo se može pripisati srpskom mentalitetu, deo poreklu prve dame Melanije, a deo ambivalentom odnosu srpske javnosti prema Amerikancima.

„Na neki način razumljiva ljudska želja, srpska želja, da na neki način budu voljeni i privaćeni. Ja mislim da Srbija ima ambivalentan odnos prema Amerikancima i da bi najviše voleli kad bi ih Amerikanci voleli i da se hvataju za slamku spasa kako bi se ispravio nesporazum za koji jedan deo srpske javnosti misli da postoji“.

Spoljna politika velikih zemalja ne menja se tek tako dodaje Vukadinović. Da region ne može da očekuje ništa od Donalda Trampa, zapadni analitičari su očekivali čim je stupio na dužnost

„On (Donald Tramp) će Balkan proglasiti evropskim pitanjem, a s obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni – recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU – to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu jačanja uloge Rusije“, kaže Zibo Jansen, nemački politikolog.

A šta se očekivalo od udruženih ruskih i američkih snaga, posebna je priča.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.