Tadić: Srbija će se boriti da dobije status kandidata

Izvor: Politika, 25.Nov.2011, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija će se boriti da dobije status kandidata

BRISEL – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Briselu da ne može da kaže da li će Srbija dobiti status kandidata 9. decembra, ali da će se boriti da ga dobije.

„Ako me pitate da li sam veliki optimista, ja samo mogu da kažem da sam optimista, ali sagledavam opasnosti i rizike u celom tom procesu. Ovog trenutka ne mogu da kažem da li će Srbija dobiti status kandidata 9. decembra, ali mogu da kažem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da će se Srbija boriti da dobije taj status koji je veoma važan kako bismo kasnije otvorilili perspektivu članstva Srbije u Uniji”, rekao je Tadić.

Tadić se danas u Briselu sastao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

On je istakao da ne bi trebalo u srpsku javnost slati nerealistične poruke da će Srbija sigurno dobiti status kandidata.

„Do 9. decembra ima još dovoljno vremena i zbog toga je potrebno da odradimo svoj deo posla. Srbija će to svakako uraditi i mi očekujemo da naši evropski partneri to sagledaju i da EU i svaka pojedinačna zemlja imaju konstruktivan pristup”, istakao je Tadić.

Ističući da je zadovoljan zbog otvorenosti u razgovoru sa Van Rompejom Tadić je ukazao da opšti ambijent u EU u vezi sa proširenjem u vremenu krize nije najpovoljniji mogući i da nam ne ide nam na ruku što danas u EU postoje ekonomski problemi.

„Ali uprkos tome mi očekujemo pozitivan pristup svih 27 država članica imajući u vidu sednicu 9. decembra”, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je otvoreno pitanje tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, traganje za rešenjima koja su danas na stolu.

„Postigli smo već neliko važnih rešenja i srpska vlada ide sa implementacijom tih rešenja. S druge strane mi se nadamo da ćemo naći rešenja za učešće Prištine na regionalnim forumima. Srbija je konstruktivno predložila nekoliko rešenja u skladu sa principima rezolucije 1244. Nadamo se da ćemo moći da postignemo takva rešenja”, dodao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Van Rompejom razgovarao o krizi na severu Kosova.

„Govorili smo i o tome da su neki vojnici Kfora povrednjeni poslednjih dana i to svakako ne doprinosti dobijanju statusa kandidata i opštem dijalogu”, poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, to je činjenica koja „kreira teško izdrživu atmosferu”.

„Zato je moj apel Srbima na severu Kosova, i vojnicima Kfora, Euleksu i Prištini na maksimalnu uzdržanost ne samo u ovim danima već i u budućnosti”, rekao je Tadić.

Kako je naglasio „samo uzdržanost, samo miran i racionalan pristup može da nam obezbedi da pronađemo rešenja za probleme koji ne dolaze od juče već iz daleke prošlosti”.

„Verujem da možemo da pronađemo rešenje za albasnko-srpski konflikt na Kosovu ako racionalano pristupamo, ako smo svi dovoljno odgovorni i ukoliko pažljivo razmotrimo moguća rešenja, kojima Beograd ne priznaj nezavisnost Kosova, ali koja su korisna za sve, i za Srbe i za Albance i za EU”, rekao je predsednik Srbije.

Tadić i Rompej su razgovarali i o ekonomskoj krizi koja pogađa sve zemlje EU, a konsekventno i Srbiju jer je njena privreda dobrim deloma zavisna od evropske.

„Kriza je duboka, ovo je drugi udar krize, ona će pogoditi Srbiju kao i druge zemlje sveta, među kojima i kudikamo bogatije od Srbije”, rekao je Tadić.

Što se tiče ekonomskih odnosa Srbije i EU, Tadić je rekao da je na sastanku dobio podršku za njihov dalji razvoj.

Ipak, naglasio je on, danas jasno da će sve zemlje morati da potraže druga tržišta, pa tako i Srbija.

„Već smo dosta učinili na pronalaženju alternativnih rešenja, ali taj proces ne može biti završen u jednom danu”, zaključio je Tadić.

Tanjug

objavljeno: 25.11. 2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.