Vučić: Srbija neće biti siromašan rođak EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2014, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija neće biti siromašan rođak EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija neće ući u Evropsku uniju kao "siromašan rođak kojeg se svi stide", već kao zemlja koja ima dobar i razvijen poslovni ambijent.

On je na početku 38. sastanka Trilateralne komisije u Beogradu, istakao da je Srbija započela reforme koje će joj omogućiti da krene ka boljoj budućnosti i iskoristi sve propuštene šanse iz prethodnih godina.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />"Nećemo da budemo siromašni rođak koji traži milostinju i kojeg se svi stide, stvorićemo dobro okruženje, pravu tržišnu ekonomiju kako bi privukli investitore koji će u našoj zemlji moći da zarade, ali i da ostvare punu pravnu sigurnost", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija počela da se reformiše, da je nepovratno krenula ka EU i naglasio da ima dobre prijateljske odnose sa svim zemljama u svetu, uključujući Rusiju sa kojom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini.

"Nadam se da će naši gosti videti prenosti ako rade u Srbiji, kao što su to videli naši prijatelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata... Verujte u ono što vidite, ocenjujte nas kao i druge, po istim kriterijumima, bez predrasuda", apelovao je Vučić.

On je ocenio Srbija trenutno ima dobre odnose sa svima u regionu, kakvi nisu bili dugi niz godina i pozvao prisutne regionalne lidere da zajedno krenu da realizuju projekte za koje će konkurisati kod EU.

"Nastaviću da razgovaram sa svima, bez lažnih obecanja i očekujem da ćemo da konkretizujemo zajedničke projekte za bolju budućnost", rekao je premijer.

Vučić je podsetio da će Srbija sledeće godine biti i predsedavajuća OEBS-om i dodao da će na taj način dobiti priliku da pokaže svoju posvećnost miru, stabilnosti i dijalogu kao načinu rešavanja problema.

"Potreba za saradnjom nikada nije bila veća, taj korporativni pristup u rešavanju problema i Srbija želi da bude i biće deo tih rešanja", poručio je Vučić.

Skup u Beogradu otvorio je predsednik Trilaterale za Evropu i bivši predsednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše, a koji je naglasio da želi da vidi kako se ostvaruje san ujedinjene Evrope sa Srbijom i njenim susedima.

"Budite uvereni da smo uz vas kada budete krenuli na težak put", rekao je Klod Triše.

U svom uvodnom obraćanju on je citirao srpskog nobelovca Ivu Andrića, a podsetio je da su članovi Trilaterale i Ričard Holbruk i Karl Bilt koji su, kako je naveo, imali ključne uloge u rešavanju problema na Blakanu.

Prema njegovim rečima, tokom tri dana zasedanja u Beogradu razmatraće se perspektiva evropskih integracija, situacija u Ukrajini i Rusiji, bezbedonosni izazovi u Evropi i svetu, ali i tehnološke inovacije i istraživanja.

Sastanaci Trilateralne komisije održavaju se iza zatvorenih vrata.

Evropska grupa Trilateralne komisije u početku je obuhvatala države članice tadašnje Evropske ekonomske zajednice. Kako se ta grupacija vremenom proširivala, u članstvo Trilaterale ulazile su nove članice.

Srbija je najmlađa članica Trilateralne komisije. U članstvu od prošle godine i uz Norvešku je jedina članica Evropske grupe koja nije istovremeno članica EU.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd sjajno mesto za dogovor o budućnosti

Izvor: RTS, 01.Nov.2014

Članstvo u EU glavni je cilj spoljne politike Srbije, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju 38. zasedanja Trilateralne komisije u Beogradu, i poručio da će sledeće godine napredak zemlje biti još vidljiviji...Premijer Vučić je, otvarajući zasedanje, rekao da se Srbija trudi...

Nastavak na RTS...

"Bolja budućnost na dohvat ruke"

Izvor: B92, 01.Nov.2014

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je, na otvaranju 38. zasedanja Trilateralne komisije u Beogradu, da je članstvo u EU glavni cilj spoljne politike Srbije...Premijer je poručio da će sledeće godine napredak zemlje biti još vidljiviji..Vučić je, otvarajući zasedanje, rekao da se Srbija trudi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.