Prijem u Starom dvoru za učenike škole „Ogden iz Čikaga

Izvor: Studio B, 10.Maj.2012, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem u Starom dvoru za učenike škole „Ogden" iz Čikaga

Deca i profesori iz državne škole „Ogden" iz Čikaga, sa kojom OŠ „Miloš Crnjanski" i Treća beogradska gimnazija sarađuju nekoliko godina u okviru programa bratimljenja gradova i škola, posetili su Stari dvor, gde je za njih organizovan prijem.

Domaćin prijema bila je Tatjana Pašić, pomoćnica gradonačelnika i predsednica Odbora za saradnju Beograda sa Čikagom, koja je istakla da je posebno značajno što su deca iz Čikaga smeštena u domove kod svojih vršnjaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
- Boravkom kod svojih vršnjaka, učenici škole „Ogden" na pravi način mogu da upoznaju kako živi jedna beogradska porodica i lepo je što ovi mladi ljudi od najranijeg uzrasta mogu da se druže, da razmenjuju iskustva i proučavaju različitosti i sličnosti među narodima. Oni su takođe najbolji ambasadori, jer će po povratku u Čikago moći da pričaju svojim prijateljima i porodicama o Beogradu - izjavila je Tatjana Pašić i podsetila da je saradnja Beograda i Čikaga ozvaničena još 2005. godine kada su se ova dva grada zbratimila.

Kenet Staral, direktor „Ogden" škole, koja je osnovana još 1857. godine, podsetio je na odličnu saradnju sa Osnovnom školom „Miloš Crnjanski", sa kojom su se pobratimili još 2007. godine, kao i sa Trećom beogradskom gimnazijom sa kojom su novembra 2010. godine takođe potpisali Deklaraciju o bratimljenju.

- Nadam se da će moji đaci na pravi način upoznati, razumeti i ceniti kulturu vašeg naroda i drago mi je što smo prethodnih šest godina negovali odnose između Beograda i Čikaga. Ovog puta doveli smo učenike sedmog i osmog razreda, koji će učiti upoznavajući se sa istorijom Srbije i Beograda, uočiti više sličnosti, a manje razlika meću nama. U novembru će Beograd posetiti naši srednjoškolci, kojima će domaćini biti vršnjaci iz Treće beogradske gimnazije. U narednih 10 dana posetićemo naše bratske škole, Muzej Nikole Tesle, Kalmegdan i Beogradsku tvrđavu i vozićemo se otvorenim autobusom po Beogradu. Posebno mi je drago što ćemo večerati u Skadarliji kako bi deca na pravi način doživela gostoljubivost Beograđana - istakao je Starel i podsetio da je tokom prethodnih šest godina srpsku prestonicu posetilo više od 70 učenika škole „Ogden".

Dvanestogodišnja Zoi Parčem rekla je da joj se posebno svidelo zdanje Starog dvora i da se nada da će tokom desteodnevne posete naučiti puno o istoriji Beograda, kao i da je naučila da na srpskom kaže dobro jutro. Vodič kroz Beograd biće im i njihova drugarica iz klupe Helena Radovanović, koja je rođena u Čikagu, dok su joj roditelji poreklom iz Prištine.

- Ovo mi je osmi put da dolazim u Beograd i volela bih da im pokažem Adu Ciganliju i Knez Mihajlovu, ali i nove tržne centre - kaže Helena.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Učenici iz Čikaga gosti vršnjaka u Beogradu

Izvor: Blic, 10.Maj.2012

Deca i profesori iz državne škole „Ogden” iz Čikaga, sa kojom Osnovna škola „Miloš Crnjanski” i Treća beogradska gimnazija sarađuju nekoliko godina u okviru programa bratimljenja gradova i škola, danas su posetili Stari dvor, gde je za njih organizovan prijem. ..Domaćin prijema bila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.