Učenici iz Čikaga gosti vršnjaka u Beogradu

Izvor: Blic, 10.Maj.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici iz Čikaga gosti vršnjaka u Beogradu

Deca i profesori iz državne škole „Ogden” iz Čikaga, sa kojom Osnovna škola „Miloš Crnjanski” i Treća beogradska gimnazija sarađuju nekoliko godina u okviru programa bratimljenja gradova i škola, danas su posetili Stari dvor, gde je za njih organizovan prijem.

Domaćin prijema bila je Tatjana Pašić, pomoćnica gradonačelnika i predsednica Odbora za saradnju Beograda sa Čikagom, koja je istakla da je posebno značajno što su deca iz Čikaga smeštena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u domove kod vršnjaka.

Učenici iz "Ogdena" i njihovi domaćini na prijemu u Starom dvoru

- Boravkom kod vršnjaka, učenici „Ogdena” na pravi način mogu da upoznaju kako živi jedna beogradska porodica i lepo je što ovi mladi ljudi od najranijeg uzrasta mogu da se druže, razmenjuju iskustva i proučavaju različitosti i sličnosti među narodima. Oni su takođe najbolji ambasadori, jer će po povratku u Čikago moći da pričaju porodicama i prijateljima o Beogradu – rekla je Pašićeva.

Ona je podsetila da je saradnja Beograda i Čikaga ozvaničena još 2005. kada su se dva grada pobratimila.

Kenet Starel, direktor „Ogdena” osnovanog još 1857. godine, podsetio je na odličnu saradnju sa OŠ „Miloš Crnjanski”, sa kojom su se pobratimili još 2007, kao i sa Trećom beogradskom gimnazijom sa kojom su novembra 2010. takođe potpisali Deklaraciju o bratimljenju.

Učenica Zoi Parčem (12) rekla je da joj se posebno svideo Stari dvor i da se nada da će tokom 10 dana posete naučiti puno o istoriji Beograda.

Vodič kroz Beograd čikaškim učenicima biće i njihova drugarica iz klupe Helena Radovanović. Ona je rođena u Čikagu, a roditeljisu joj poreklom iz Prištine.

- Ovo mi je osmi put da dolazim u Beograd i volela bih da im pokažem Adu Ciganliju i Knez Mihailovu, ali i nove tržne centre - kaže Helena.

Muzej Nikole Tesle, Kalemegdan i Skadarlija glavne atrakcije

- Nadam se da će moji đaci na pravi način upoznati, razumeti i ceniti kulturu vašeg naroda. Ovog puta doveli smo učenike sedmog i osmog razreda, koji će učiti upoznavajući se sa istorijom Srbije i Beograda, uočiti više sličnosti, a manje razlika među nama. U narednih 10 dana posetićemo i Muzej Nikole Tesle, Kalmegdan i Beogradsku tvrđavu i vozićemo se otvorenim autobusom po Beogradu. Posebno mi je drago što ćemo večerati u Skadarliji da bi deca na pravi način doživela gostoljubivost Beograđana – istakao je direktor "Ogdena" Kenet Starel.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.