Nikolić: Tražiću od Brisela jasne odgovore

Izvor: Studio B, 08.Jun.2012, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Tražiću od Brisela jasne odgovore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da je Srbija ispunila sve što je traženo za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom o članstvu, već na jesen.

Nikolić najavljuje da će 14. juna u Briselu od evropskih zvaničnika tražiti jasan odgovor na pitanje da li postoje neki posebni uslovi za našu zemlju koji bi odložili početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pregovora.

"U Briselu očekujem da saznam konačno ono što nikada niko u Srbiji nije čuo: da li EU insistira na tome da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije, da bi nastavila put ka EU. Dobili smo status kandidata i očekujemo, s pravom, da na jesen otpočnu i pregovori" rekao je Nikolić u intervjuu Tanjugu.

Kad je reč o primedbama koje se tiču obaveza zemalja kandidata iz evropske agende, Nikolić je rekao da je spreman da pomogne "svakoj vladi koja bude formirana" da se izbori sa nedostacima koje uočava i EU, a tiču se reforme pravosuđa, korupcije i kriminala.

"EU nas 'proziva' zbog 24 privatizacije, u kojima tvrde da je bilo kriminala. Takođe, javno nam prigovara da, zbog loših zakona o javnim nabavkama, gubimo 500 do 600 miliona evra" nastavio je Nikolić i dodao da zaista želi da pomogne da se ta pitanja raščiste.

On ističe da prilikom prve zvanične posete Briselu očekuje otvoren razgovor sa evropskim zvaničnicima.

"Pošto će od mene tražiti otvorene odgovore na mnoga pitanja, i ja očekujem otvorene odgovore na pitanja koja ću da pokrenem", kaže Nikolić, koji ističe da u Brisel ne ide da bi dobio "naloge i komande, ili packe" već da i sam traži nešto za Srbiju.

U Srebrenici je počinjen strašan zločin

Na pitanje koje je Brisel već najavio, a tiče se njegovog odnosa prema Srebrenici, Nikolić kaže "da je tu stvar potpuno jasna":

"Moj odnos prema Srebrenici je potpuno jasan. To je mesto na kome su pripadnici mog naroda počinili strašan zločin, i ja to nikada neću da opravdam. Ali, neću ni da idem dalje od onoga što je o tom pitanju zaključila Narodna skupština Republike Srbije".

On je podsetio da je parlament marta 2010. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici, kojom osuđuje "težak zločin" počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, te da se u tom dokumentu ne pominje genocid.

"Nacrt te rezolucije imao je u naslovu reč 'genocid', koju je potom poslanička većina skinula, a pretpostavljam da je imala u vidu i pravne posledice kvalifikacije tog zločina. Stoga ni ja neću dalje od toga da idem", objasnio je Nikolić.

"Ja sam, iz pijeteta prema žrtvama, jedini put tada govorio u Skupštini stojeći. A rekao sam da stojim zato što se gnušam takvog strašnog zločina. Kao čovek nikada ne mogu da ćutim ako je zločin počinjen, i da ga ne osudim. Ja osuđujem sve zločine", rekao je Nikolić.

On je ukazao da je tada tražio da se donese rezolucija kojom bi se osudili svi zločini na prostorima bivše Jugoslavije, i posebno apostrofira zločin nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, što vladajuća koalicija nije prihvatila.

"Tako da je moj odnos prema Srebrenici potpuno jasan", rekao je on istakavši da poštuje skupštinsku rezoluciju i da bi, ukoliko neki novi saziv donese neku drugu, to takođe poštovao.

Nikolić se osvrnuo i na svoju izjavu o Vukovaru koja je izazvala brojna reagovanja, uključujući predsednika Hrvatske Ive Josipovića, rekavši da su njegove reči o tome istrgnute iz konteksta i da je taj nesporazum u velikoj meri otklonjen u razgovoru sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu.

On je podsetio da je u svojim kampanjama govorio da su Knin i Vukovar bili srpski gradovi po strukturi stanovništva, a ne u nekom drugom kontekstu i naglasio da je još pre šest ili više godina rekao da "Hrvatsku priznajemo u granicama u kojima je članica UN"

"Dakle, Vukovar je na teritoriji Hrvatske. Ako bi u njemu bila većina građana srpske nacionalnosti, pa šta. Imamo mnogo gradova u Vojvodini u kojima su u većini građani druge nacionalnosti, pa sve to može lepo da funkcioniše. Dakle, nemam nameru da svojatam bilo čiji deo teritorije, bilo koji narod", podvukao je predsednik Srbije.

Spreman sam da razgovaram sa predstavnicima Albanaca, osim sa Tačijem

Nikolić je poručio da želi da obezbedi da svako u Srbiji i regionu ima jednaka prava i šanse, uz ocenu da niz kritika koje "mediji i pojedinci pokušavaju da mu 'natovare' na početku predsedničkog mandata, ne mogu da ga zaustave u toj nameri".

"Zaista želim da Srbija bude demokratska zemlja. Mnogi su morali da glume svoj demokratski potencijal, pošto ga u sebi nemaju, a ja sam ponekad morao da se ponašam kao nedemokrata. Ali, sad sam na funkciji koja zahteva veliku brigu i pažnju", napomenuo je Nikolić.

Svojim ponašanjem u prvih 15 dana mandata, smatra Nikolić, pokazao je da ne želi nesporazume i sukobe sa bilo kim u Srbiji, ali i regionu:

"Mi smo upućeni jedni na druge", kazao je Nikolić i dodao da region, zbog bolje saradnje i razvoja država, ne bi smeo da se vraća u prošlost.

Prema njegovim rečima, dosadašnja regionalna saradnja odvijala se uglavnom na nivou odnosa "dosadašnjeg predsednika Srbije i predsednika drugih država" i na osnovu toga je ocenjivana dobrom.

"Ali, izuzev tih prijateljskih susreta pred kamerama, šta smo mi to u ekonomskoj saradnji ili u privrednoj saradnji dobili i gde se to vidi ta regionalna saradnja", upitao je Nikolić, koji smatra da lideri treba da rade na tome da sarađuju narodi, a ne oni lično.

On je dodao da je siguran da će, posle malog "postizbornog zastoja", imati kontakte kakve je dosadašnji predsednik imao i sa predsednikom Hrvatske i sa članom Predsedništva BiH iz drugog entiteta.

"Prihvatiću svaki poziv da otputujem u bilo koju državu u zvaničnu posetu. Uputili smo pozive svim predsednicima država da dođu 11. juna u Beograd na moju inauguraciju. Doći će većina. Josipović izgleda ima preuzete obaveze od ranije, ali održavamo kontakt sa Hrvatskom", rekao je Nikolić.

Na pitanje kako vidi dalji tok pregovora Beograda i Prištine i da li očekuje da će EU formulisati zahtev da se Srbija odrekne Kososva i Metohije, Nikolić je rekao da smatra da takvu formulaciju nikada nećemo čuti.

"Pretpostavljam da je EU i do sada nastojala da se nikada ne govori otvoreno o nezavisnosti. Ali mi se čini da smo mi svesno učestvovali u nekom tihom približavanju nezavisnosti, rešavajući neke probleme koji su se ticali takozvanog Kosova kao nezavisne države", kazao je Nikolić.

Zato bi, kako je dodao, i želeo da svi građani Srbije učestvuju u rešavanju kosovskog pitanja, na osnovu konsenzusa političkih stranaka.

"Ako buduća Vlada ne želi da izađe sa planom koji bi konačno opredelio Srbiju u odnosu na KiM, izaći ću ja", rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da može da se razgovara i o planu Borisa Tadića u četiri tačke, ali da mu taj plan nikada nije bio sasvim jasan:

"Šta znači autonomija severnog KiM? U odnosu na šta? Da li u odnosu na nezavisno Kosovo, u odnosu na Srbiju? Da li je to neki specijalni status teritorije? Morao bih da znam šta je mislio onaj ko je to predlagao. To je ostalo nedorečeno, zato što je plasirano u vreme kampanje, kada političari izbegavaju da na teška pitanja daju iskrene odgovore", kazao je Nikolić.

On takođe smatra da pregovore treba voditi na višem nivou od dosadašnjeg:

"Ne mogu da zamislim da jedan činovnik donese odluku kako će da izgleda status Kosova i Metohije. To treba prepustiti predsedniku Vlade", naglasio je Nikolić i dodao da nisu u pitanju tehnički, već sudbinski pregovori.

Predsednik Srbije je dodao i da je spreman da razgovara sa predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, sa izuzetkom Hašima Tačija, za koga, kako kaže, postoji osnovana sumnja da je počinio teške zločine nad srpskim narodom.

"Ne mogu sa takvim čovekom da razgovaram dok se sudbina te istrage, koju bi trebalo ozbiljno da vode UN, ne reši. Dok konačno neko ne utvrdi da li je kriv, ili ne".

Za različita reagovanja na njegov izbor za predsednika Srbije Nikolić je rekao da su mu svi predsednici država i vlada, čestitali izbor i poželeli da Srbija napreduje.

"Moj izbor mora da se poštuje kao i izbor svakog poslanika. Novinarske priče o tome da li sam pre 20 godina bio ovakav ili onakav su priče koje vraćaju u prošlost. Ako bi se vraćali u prošlost, narodi i pojedinci, na svetu niko ni sa kim ne bi govorio. Ne komentarišem šta su radili drugi, ni juče, a kamoli danas. Ja gledam Srbiju. Meni je Srbija san" rekao je on.

"Na ovom mestu ne želim da upropastim ono što sam do sada stvarao. Mogu samo da popravim. Onaj deo mene koji nisu poznavali ni građani Srbije, ni sveta, upoznaće na ovoj funkciji. Tako da me previše ne brine to što su mnogi političari, a i mediji, još u izbornoj trci. Obavljam svoje poslove, a oni koji će da se bave izbornom trkom imaće pred sobom mnogo vremena. Jer, ja ću ovaj posao jako dugo da radim", uveren je Nikolić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: U Srebrenici zločin, Vukovar hrvatski, Tači nepoželjan

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jun.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da je Srbija ispunila sve što je traženo za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom o članstvu već na jesen i najavljuje da će 14. juna u Briselu od evropskih zvaničnika tražiti jasan odgovor na pitanje da li postoje neki posebni uslovi za našu zemlju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Nikolić: Pitaću da li je priznanje Kosova uslov za EU

Izvor: S media, 08.Jun.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da je Srbija ispunila sve što je traženo za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom o članstvu već na jesen i najavljuje da će 14. juna u Briselu od evropskih zvaničnika tražiti jasan odgovor na pitanje da li postoje neki posebni uslovi za našu zemlju...

Nastavak na S media...

Nikolić: Tražiću od Brisela jasne odgovore

Izvor: Večernje novosti, 08.Jun.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavljuje da će od evropskih zvaničnika tražiti jasan odgovor na pitanje da li postoje neki posebni uslovi za našu zemlju koji bi odložili početak pregovora sa EU

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.