Ambasadorka Srbije bila na razgovoru u makedonskom MSP-u

Izvor: N1 televizija, 26.Maj.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Srbije bila na razgovoru u makedonskom MSP-u

Ambasadorka Srbije u Skoplju Dušanka Divjak-Tomić bila je danas na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova gde je pozvana da objasni prisustvo savetnika u ambasadi i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u parlamentu Makedonije kada su upali i demonstranti. Skopski mediji javljaju da Makedonije neće tražiti povlačenje Živaljevića.

Srpska ambasadorka u Skoplju se na razgovoru zadržala nešto duže od sat vremena. Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je posle razgovora prošla pored novinarskih ekipa ali nije želela da daje izjave za medije već je samo kratko prokomentarisala: "Sve je rečeno". Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije najavilo je da će objaviti saopštenje.

Ivica Dačić rekao je da je razgovor ambasadorke u makedonskom Ministarstvu spoljnih poslova bio korektan, i bez bilo kakvog pominjanja povlačenja Živaljevića ili proterivanja, kao i bez uručivanja demarša našoj ambasadorki.

Divjak-Tomić primio je direktor Direktorata za bilateralne odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, Goran Tefčevski, a prema nezvaničnim informacijama Televizije Telma, na sastanku nije zatraženo opozivanje Živaljevića, niti će biti preduzete bilo kakve konkretne mere.

Da nije tražen opoziv Živaljevića javila je i kablovska Televizija 24, koja je pozivajući se na bezbednosne službe, navela da je visoki funckioner makedonskih bezbednosnih službi bio obavešten od srpskog kolege da je savetnik Ambasade Srbije u Skoplju Goran Živaljević bio prisutan u Sobranju Makedonije tokom upada demonstranata.

Mediji izveštavaju da j upravo to na sastanku prenela i srpska ambasadorka.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije juče je pozvalo ambasadorku na razgovor i najavilo da će u zavisnosti od sadržine razgovora sa njom, postupiti u saglasnosti sa Bečkom konvencijom.

Goran Živaljević, oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, bio je 27. aprila u Sobranju tokom upada nasilnih demonstranata.

Srpski diplomata je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Prema Televiziji Telma, Živaljević je u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 časaova, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali gde su tada bili poslanici VMRO DPMNE i deo demonstranata.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ambasadorka Srbije bila na razgovoru u MSP Makedonije

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2017

Ambasadorka Srbije u Skoplju Dušanka Divjak-Tomić bila je danas na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije gde je pozvana da objasni prisustvo savetnika u ambasadi Srbije i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u Sobranju tokom upada demonstranata...Posle razgovora koji je trajao nešto...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.