Zašto nisu hitovi pesme o političarima

Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nisu hitovi pesme o političarima

Nepoznati izvođači, sumnjivih muzičkih kvaliteta pevajući o funkcionerima uspeli snimcima na „Jutjubu” da privuku pažnju šire javnosti ali ne i da postanu zvezde

Prosečan glasač verovatno nikada uživo ne sretne kandidata za kojeg je glasao, ali su političari kroz sredstva javnog informisanja ipak toliko prisutni u životu tog birača da nije neobično ni kada imena ministara i drugih zvaničnika budu opevana u pesmama. Srbija po tome nije izuzetak. Naprotiv – muzičari >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pevaju o najmoćnijim figurama svetske politike poput Angele Merkel, Vladimira Putina, Bila Klintona...

I među aktuelnim domaćim političarima ima onih koji su bili inspiracija poznatim muzičarima ili zvezdama u pokušaju kakva je, na primer, Marija Maksima. Ona je privukla interesovanje medija i pažnju šire javnosti zahvaljujući „Jutjub” numeri posvećenoj premijeru Aleksandru Vučiću. Kompozitor narodne muzike Milutin Popović Zahar takođe je posvetio pesmu lideru „naprednjaka” u vreme dok je bio prvi potpredsednik vlade. Kruševački reper Nikola Trišić Triša opevao je Bratislava Gašića, aktuelnog ministra odbrane, a ranije gradonačelnika Kruševca. Nepoznati dvojac „Boemi” kroz pesmu zahvaljuje Dušanu Bajatoviću, direktoru „Srbijagasa”, što je „toplo, svuda iznad nule”.

Svim ovim izvođačima (sa izuzetkom Zahara) zajedničko je da su potpuno nepoznati široj javnosti, da su pažnju na sebe skrenuli na „Jutjubu” i to baš pevajući o političarima i da su im pesme intonirane pozitivno. Da li se iza njihovih muzičkih napora krije želja za ličnom promocijom, izraz zahvalnosti i poštovanja prema političkim istomišljenicima ili nešto treće?

– Motivi zavise od onoga ko to radi. Ako je reč o nepoznatim izvođačima, onda je to njihov pokušaj da se probiju. Kod nas je veza sa političarima najbolji način da se neko probije u javnost ili da se obogati, ukoliko se bavi nekim biznisom – ocenjuje sociolog Jovo Bakić, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Naruku današnjim izvođačima ide i tehnologija, to jest internet, „Jutjub” i društvene mreže, preko kojih se sadržaji šire velikom brzinom: potpuno anonimni muzičari doslovno preko noći postaju poznati širokoj publici. Međutim, kako smatra kulturolog Maja Vukadinović, ta popularnost je kratkog daha i niko od njih posle toga nije napravio veliku karijeru.

– Mladi iz zabave dele intrigantne sadržaje, žele da se nasmeju, da vide da li je neki političar možda groteskno prikazan. Ljudi to gledaju ne zato što su poklonici nekog od tih političara ili zato što je reč o kvalitetnim pesmama, nego samo iz zabave – navodi naša sagovornica.

Ona ističe da današnje pesme o političarima ne mogu da postanu hitovi, jer ni kao kompozicije nisu kvalitetne:

– Tu se vidi samo idolopoklonstvo, bez muzičkih kvaliteta.

Kod nas je, bez sumnje, najopevanija ličnost bio Josip Broz Tito, a pesme o njemu bile su nekada veliki hitovi pop muzike, tada najpopularnijeg žanra. Bez obzira na to da li su izvođači verovali u ono o čemu su pevali, Jovo Bakić kaže da su te pesme bile u funkciji građenja kulta Titove ličnosti.

– U autoritarnim režimima to je vrsta udvorištva. Režim to koristi da gradi kult ličnosti, a Tito je tipičan primer toga – dodaje Bakić, koji kultom ličnosti objašnjava i nesrazmerno veći broj pozitivnih pesama o političarima nego onih u kojima se kritikuju.

A. Marinković

-----------------------------------------

Izvodi iz nekih pesama posvećenih političarima

Boemi

„Znaš li, mala, da sam veći dasa nego Dule iz Srbijagasa? Hvala tebi, Bajatović Dule, svud je toplo, znatno iznad nule. Ima gasa, Srbija ne brine, moja mala voli da se skine. Ona znade da sam veći dasa nego Dule iz Srbijagasa.”

Milutin Popović Zahar

„Kad bih bio potpredsednik Vlade, niko ne bi mogao da krade, tajkuni bi u paniku pali, šta ih čeka sigurno bi znali. Vučko, Vučko, sve se menja, slaviće te pokolenja, ti si prvi koji kaže ko to krade, a ko laže.”

Nikola Trišić Triša

„Gašiću care, Gašiću care, hvala ti za asfalt i za trotoare. Gašiću kralju, Gašiću kralju, najjača si faca u ovom našem kraju. Spasao si brod koji sigurno tone, ti si sada kruševački Don Korleone.”
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.