Nemci ćute, ali će greksit skupo koštati

Izvor: B92, 07.Jul.2015, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemci ćute, ali će greksit skupo koštati"

Kada se Angela Merkel pridruži evropskim liderima u Briselu na razgovorima o sudbini Grčke u evrozoni, troškovi neuspeha razgovora će joj stalno biti na pameti

Nemačka vlada, kako prenosi američki list Volstrit Džornal nije objavila procenu svojih gubitaka u slučaju potencijalnog bankrota Grčke i izlaska iz evrozone, uz tvrdnju da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ovaj scenario mogao razvijati na više različitih načina.

Nemački ekonomski institut Ifo je, međutim, koristeći dostupne podatke, procenio ukupnu izloženost Nemačke grčkoj krizi, uključujući zajmove i druge obaveze, na 88 milijardi evra, dok američka bonitetna agencija Standard i Purs (S&P) procenjuje troškove na 90,6 milijardi evra.

Takvi podaci govore da je Nemačka najveći kreditor Grčke u evrozoni, i da je država koja najviše može da izgubi zbog grčkog bankrota.

Međutim, zbog niza faktora koji potvrđuju dobru fiskalnu poziciju Nemačke, koja trenutno generiše budžetski suficit, i činjenice da mnogi zajmovi dodeljeni Grčkoj ne dospevaju na naplatu još mnogo godina, većina ekonomista smatra da će zvanični Berlin uglavnom proći "neokrznut" u slučaju bankrota Grčke.

"Kratkoročno gledano, ne postoji rizik. Takvi gubici bi se materijalizovali kroz nekoliko godina i bili bi pokriveni kroz uobičajene fiskalne prihode", izjavio je ekonomista banke Goldman Saks, Dirk Šumaher.

Zvanični Berlin je, kako podseća američki list, odobrio Grčkoj 53,4 milijarde evra bilateralnih zajmova, ali njihova otplata ne bi trebalo da pocne pre 2020. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.