Boj sa 300.000 izginulih vojnika

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2016, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boj sa 300.000 izginulih vojnika

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel predvodili su juče zajedničke ceremonije sećanja povodom obeležavanja 100 godina od Verdenske bitke, jedne od najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata.

- Verden je više od imena vašeg grada, to je jedna od najužasnijih bitaka koje je čovečanstvo iskusilo - rekla je Merkelova u govoru koji je održala na skupu u Gradskoj većnici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Ona je Olandov poziv da učestvuje u obeležavanju godišnjice bitke opisala kao "veliku čast".

- Mi smo svi pozvani da održavamo sećanje na Verden u budućnosti, jer samo oni koji poznaju prošlost, mogu da izvuku lekcije iz nje - rekla je Merkelova.

Oland je nazvao Verden "prestonicom mira" i dodao da taj grad "predstavlja istovremeno ono najgore, gde se Evropa izgubila, ali i najbolje kao grad koji se posvetio i ujedinio radi mira i francusko-nemačkog prijateljstva", navela je američka novinska agencija AP.

Oland i Merkelova su posetili groblje u Verdenu, na kojem počivaju ostaci desetina hiljada vojnika francuske i nemačke armije. Tamo su položili venac u pratnji četvoro dece iz Francuske i Nemačke.

Prema procenama istoričara, tokom više od 300 dana Verdenske bitke (od 21. februara do 19. decembra 1916. godine), poginulo je u tom rovovskom sudaru armija 160.000 francuskih i 140.000 nemačkih vojnika.

Na ceremonijama, koje su posvećene edukaciji mladih, učestvovalo je ove godine oko 4.000 mladih Nemaca i Francuza.

Dan uoči obeležavanja godišnjice krvave bitke, sahranjeni su posmrtni ostaci nemačkog vojnika Hansa Vinkelmana, pronađeni nedavno kraj kostiju njegovog brata Karla, na nemačkom vojničkom groblju u mestu Romanj su Monfuko, na severu Francuske. Obojica su poginuli 20. avgusta 1917. godine, ali je tek nedavno o Hansu obelodanjen podatak da je pokopan zajedno sa bratom.

* Merkelova, Oland i Putin pozivaju na novi samit o Ukrajini

* "EU na ruske operacije u Siriji gleda oprezno, ali ne i negativno"

* "Rusija kriva zbog priliva migranata u Nemačku"

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.