Angela Merkel na meti kompjuterskog virusa

Izvor: Radio 021, 29.Dec.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel na meti kompjuterskog virusa

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo se našla na meti špijunskog napada, pošto je na kompjuteru njene saradnice pre nekoliko nedelja otkriven softverski program za špijunažu Regin.

Kako piše nemački tabloid "Bild", pozivajući se na izvore iz bezbednosnih krugova, bliska saradnica Merkelove radila je na nacrtu njenog govora koji je po završetku radnog vremena ponela kući da bi ga dovršila na svom laptopu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Zatim je dokument ponovo snimila na svoj USB i prebacila ga na kompjuter na poslu.

Kada se uključio antivirus program na tom računaru detektovano je da je USB zaražen virusom. Provere svih računara u kabinetu kancelarke kasnije nisu potvrdile prisustvo novih virusa.

Firma za IT bezbednost Simantek je krajem novembra prvi put upozorila na postojanje visokosofisticiranog virusa Regin koji, kako se navodi, može na zaraženim računarima da napravi printskrin ekrana, kontroliše kursor, krade lozinke, nadgleda prenos podataka i vraća obrisane podatke. Radi se o softveru koji je navodno razvijala američka tajna služba NSA u saradnji sa britanskom tajnom službom, piše "Bild".

Prošle godine je otkriveno da je NSA prisluškivala komunikacije više svetskih lidera, među kojima i mobilni telefon kancelarke Merkel, što je zateglo odnose Nemačke i SAD.
Pogledaj vesti o: Antivirusi

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Bild: Angela Merkel (opet) žrtva špijunaže

Izvor: Večernje novosti, 29.Dec.2014

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo se našla na meti špijunskog napada, pošto je na kompjuteru njene saradnice pre nekoliko nedelja otkriven softverski program za špijunažu "Regin", piše nemački list "Bild" pozivajući se na izvore iz bezbednosnih krugova.Prema navodima lista, bliska...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.