Izvor: Politika, 28.Nov.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni štrajk nova opomena grčkoj vladi

„Tehnički razlozi” odložili na neodređeno izlazak Grčke iz evropskog programa pomoći

Od našeg dopisnika

Atina – Generalni štrajk javnog i privatnog sektora paralisao je juče život u zemlji, budući da je Grčka juče bila bez gradskog, železničkog, brodskog i avio saobraćaja, bez redovne lekarske pomoći, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su na ulicama bile hiljade demonstranata pod parolom „Nećemo novo stezanje kaiša i srozavanje standarda”. Protest je bio još jedna opomena vladi na duboko neslaganje sa merama štednje i predlogom novog bitno smanjenog budža.

Sindikati, koji su prvi put od aprila pozvali na generalni štrajk, upozoravaju da vladina „opsesivna i nerealna politika diktirana zahtevima ’trojke’ gura zemlju u humanitarnu krizu”. U njihovom saopštenju se podseća da sva odricanja i reforme nisu dovela do smanjenja nezaposlenosti, da su neprihvatljivi novi porezi i pokušaji nehumane administrativne i penzione reforme.

Štrajku su se pridružili i advokati, a protestni mitinzi su održani u celoj zemlji. I tamo su zatvorene sve državne ustanove, banke, mnoge prodavnice. Jednodnevni štrajk organizovali su i novinari, ali dan ranije kako bi mogli da informišu o generalnim štrajku.

Protesti i štrajk dolaze u teškom trenutku za vladu, koja je javno morala da prizna da su vanredni pregovori sa trojkom poverilaca sredinom nedelje održani u Parizu, očigledno pretrpeli neuspeh i da je krajnje neizvesna sudbina plana da Grčka već od naredne godine stane na svoje noge i oslobodi se daljeg evropskog nadzora.

Po povratku grčke delegacije iz Pariza i hitnog sastanka vlade, juče je saopšteno da se iz „tehničkih razloga” na nekoliko dana ili nedelja odlaže planirani izlazak iz memoranduma, preciznije programa pomoći EU.

„Evropski program se završava krajem decembra i do tada treba da bude uplaćena i poslednja kreditna tranša. Međutim, neka proceduralna pitanja nisu rešena i zato iz tehničkih razloga ceo proces mora da se produži, verujemo na kraći period”, izjavio je šef diplomatije Evangelos Venizelos i naglasio da to nikako ne znači i novi paket i novo zaduživanje.

Očigledno je da je iznenadna odluka Samarasove vlade da prošle nedelje, bez obaveštavanja međunarodnih poverilaca, iznese pred parlament svoj konačni predlog budžeta, koji mesecima nije mogla da usaglasi sa „trojkom”, izazvala negativnu reakciju. U Parizu trojka poverilaca nije bila spremna ni na kakve ustupke, već je insistirala na sprovođenju rigoroznih mera štednje, smanjenju penzija, otpuštanju u državnom sektoru, striktnom sprovođenju administrativnih reformi, smanjenju nekih kategorija penzija...

„Samovoljni” predlog budžeta, koji je u načelu prihvatio grčki parlament, očigledno je jako naljutilo „trojku”, te je budžet u Parizu bio glavni kamen spoticanja. Međunarodni poverioci stalno dokazuju kako će deficit u budžetu biti između dve i tri milijarde evra, dok Samarasova vlada insistira na mnogo manjem iznosu i uverava da ima program koji će omogućiti uštede na „grčki način”, ali i omogućiti dalji oporavak.

Preciznije, grčka vlada računa na tempo rasta BDP-a od 2,9 procenata u 2015. i smanjenje opšteg deficita budžeta sa 1,3 u ovoj godini na 0,2 posto BDP-a. Državni dug bi trebalo da se smanji na 178 do 171 procenat BDP-a, a nezaposlenost na 22,6 sa trenutnih 25 posto.

„Trojka” celu stvar vidi drugačije i mesecima tvrdi da je grčki plan nerealan i da deficit budžeta mora da bude preko 2,5 milijardi evra, potom insistira na reformama, novom smanjenu plata i otpuštanju u državnom sektoru, povećanju PDV-a i čitavom nizu pitanja na koja vlada, i tako u teškom položaju, nije želela da prihvati. Poverioci zbog toga poručuju da će nespremnost Grčke na saradnju rezultirati neizvesnim povratkom „trojke” u Atinu, odlaganjem razgovora o oslobađanju od tutorstva i dodatnim odugovlačenjem pregovora.

Prema obaveštenim izvorima, iako ministar finansija Gikas Harduvelis, vidno nezadovoljan po povratku iz Pariza, tvrdi da su sve opcije za pregovore otvorene, „tehničko odlaganje” moglo bi da potraje šest i više meseci. Ministar takođe uverava sunarodnike da odlaganje nikako ne znači i nove kredite jer, kako kaže, Grčka to više ne želi ali i – ne može.

U svakom slučaju, Samarasova vlada je u nezavidnom položaju i prema međunarodnim poveriocima, ali mnogo više prema sunarodnicima, koje sada treba da ubedi da je u stanju da konce drži u svojim rukama i tako sačuva svoje pozicije i izbegne prevremene izbore.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 28.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.