Prosvetari i dalje traze da budu izuzeti od smanjenja zarada

Izvor: Press, 22.Okt.2014, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari i dalje traze da budu izuzeti od smanjenja zarada

Pripadnici četiri najveća sindikata prosvete, koji su danas organizovali jednodnevni štrajk, na protestu na Trgu Nikole Pašića još jednom su pozvali Vladu i ministra Srđana Verbića da im ne smanjuju plate u okviru vladinih mera štednje.
Prosvetari traže i da se donose zakon o platnim razredima i otpočnu pregovori o kolektivnom ugovoru.

Predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Tomislav Živanović zahvalio se okupljenima koji su došli da poruče vlasti da je "prosveta u katastrofalnom stanju" i da prosvetni radnik nije više radnik nego "prosvetni jadnik".

"Zarada prosvetnog radnika nije jednaka ni zaradi nekog prosjaka na Zelenom vencu, čak i on više zarađuje", rekao je Živanović, koji smatra da ova vlada pokušava da ih potceni i stalno priča "kako nemate ništa, a i to vam je dovoljno".

"Nekada smo sa ministrima razgovarali o povećanju plate, a danas to ne možemo iako su nam plate već decenijama ispod proseka u Srbiji", rekao je on.

Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije rekao je da je Evropska konfereracija sindikata uputila pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i prosvete, Dušanu Vujoviću i Srđanu Verbiću, u kome traže da se prosveta izuzme iz smanjenja plata.

"Ali, šta vredi, u ovoj zemlji vlada MMF, a mi razgovaramo sa onim Verbićem koji nikad i nije bio za ministra prosvete i od svih ministara koji su bili loši, on je izgleda na prvom mestu", smatra Pavlović.

Prema njegovim rečima, prosvetu su svi zaboravili i dok se drugi ministri bore da zaposleni u njihovim resorima budu izuzeti od smanjenja plata, Verbić pristaje na smanjenje plata.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je na skupu da je u nekom vidu protesta danas bilo između 800 i 900 škola.

"Protestovale su 433 škole članice Unije i 400 škola iz Sindikata radnika u prosveti Srbije", rekla je Jankovićeva, koja smatra da je "neverovatan" podatak Ministarstva prosvete da je u štrajku samo 89 škola.

Kako javljaju Tanjugovi dopisnici, na području Moravičkog okruga 44 škole su danas u potpunoj obustavi rada, dok se u Pirotu nastava normalno održava samo u dve škole.

Kako je izjavila Rada Karanac iz čačanske školske uprave, 83 odsto škola je u totalnoj obustavi nastave, dok profesori tri kuće znanja poštuju minimum procesa rada, odnosno drže nastavu u trajanju od 30 minuta.

"Šest škola održava nastavu i nisu u štrajku", navela je Karanac.

Potpuno su obustavile rad škole u Guči, Viči i Lučanima, a tridesetominutna nastava se održava u lučanskoj srednjoj i školi u Goračicima.

"U Gornjem Milanovcu minimum procesa rada ispunjavaju dve ustanove ''Ivo Andrić'' i ''Knjaz Miloš'', rekla je Karanac.

U Pirotu se nastava normalno održava samo u dve škole, osnovnim školama "Dušan Radović" i "Vuk Karadžić", izjavio je Tanjugu prosvetni inspektor opštine Pirot Dušan Spasić.

Prema njegovim rečima, sve ostale srednje i osnovne škole u Pirotu danas nisu imale nastavu.

U Pirotu ukupno ima pet osnovnih i pet srednjih škola.

Prema podacima sindikata, u Beogradu nema nastave u Petoj beogradskoj gimnaziji, OŠ "Veselin Masleša", u Školi za dizajn tekstila, gde je većina kolektiva u članstvu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Načelnik Školske uprave Nišavskog upravnog okruga Živomir Jovanović, rekao je Tanjugu da u prepodnevnoj smeni od 119 škola ne radi 33, odnosno 28 odsto.

U četiri škole časovi su skraćeni na 30 minuta. Jovanović je rekao da su nastavnici u školama koje ne rade, ali da ne drže časove.

Od 52 osnovne i srednje škole u Pomoravlju, Resavi i Levču, potpuna obustava rada je u šest škola, a sedam škola radi skraćeno, u Despotovcu i Rekovcu nema štrajka, izjavio je Tanjugu načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Staračević.

Iz Ministarstva prosvete upozorili su na zakonsku obavezu poštovanja minimuma procesa rada, inače slede disciplinski postupci.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.