Neizvesno do sutra ujutru koje će škole i koliko štrajkovati

Izvor: Radio 021, 30.Mar.2017, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesno do sutra ujutru koje će škole i koliko štrajkovati

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je za sutra štrajk u školama, međutim, nepoznato je i dalje koliko i koje škole u Novom Sadu neće sutra raditi, zbog sukoba među sindikatima.

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Janko Hrnjaz kaže da je Unija najpre pozvala na štrajk, a potom ignorisala njihov poziv na dogovor, te će se tek sutra ujutru znati na koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << će način rad škola biti obustavljen.

"Pošto je Unija sama pozvala ljude na štrajk bez ikakve saradnje sa drugim sindikatima, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine je podržao tu ideju, ali ih uslovio da treba da napravimo sastanak i utvrdimo strategiju šta posle tog dana. Svakako je taj dan problematičan zbog predizborne tišine, nije nam cilj da se događaj politizuje. Šta ćemo u ponedeljak, utorak, sredu, kako da ovo urodi plodom? Ako ostane na tom jednom danu, jedino što će se desiti je da nam država skine po dnevnicu od dve do 2.500 dinara, uštedeće pola milijarde i niko se neće buniti. Nama to nije cilj, već da rešimo problem. Mnogo je ljudi nezadovoljno i žele promenu", kaže Hrnjaz za naš portal i dodaje da ih je Unija ignorisala, te oni ne mogu pozvati ljude da ih podrže, kada nema strategije.

Škole su podeljene, neke će rad u potpunosti obustaviti, neke štrajkovati 15 minuta, a neke pola sata, što će tačno biti poznato ujutru, jer je organizacija loša, napominje Hrnjaz.

"Hoćemo da nateramo državu da donese zakon o platnim razredima. Za sirotinju, kao što su zdravstvo i prosveta, predlažu platne razrede, a partijske prćije, kao što su državne agencije i javna preduzeća su nedodirljivi", poručuje on.

Razlog za jednodnevni štrajk upozorenja je to što država nije ispunila sve odredbe sporazuma potpisanog sa prosvetnim sindikatima još 2015. godine, kada su okončali petomesečni štrajk. Iz Ministarstva prosvete, međutim, poručuju da je prema Zakonu o štrajku, u školama zabranjena obustava nastave, pa bi zato nastavnici koji krše Zakon mogli snositi posledice.

Autor: Suzana Stojićević (suzana@021.rs); Foto: Pixabay
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.