Branislav Lečić
Branislav Lečić

Branislav Lečić rođen je u Šapcu 25. avgusta 1955. godine srpski je glumac i političar.
Popularni glumac Branislav Lečić Leka odrastao je u Šapcu kao jedinac, njegovi su poreklom iz Kosjerića.
Posle razvoda roditelja Aleksandra i Živane Branislav ostaje da živi sa majkom koja utiče na njegovo vaspitanje i manire. Leka je odrastao u skromnim uslovima, često se družio sa drugovima na Ceru, i radio je seoske poslove, bavio se većinom sporta, košarkom, fudbalom, trenirao je džudo, karate, rukomet, voleo je motore i u mladosti ih je vozio sa oduševljenjem.

Branislav dolazi iz radničke porodice, često je radio da pomogne svojima i majci, bio je ponosan zbog toga. Upisao je srednju Mašinsku tehničku školu jer mu je škola bila praktičnija od ostalih. Imao je planove da posle škole ode za Beograd i upiše Mašinski fakultet, u jednom trenutku je prolazio pored Šabačkog pozorišta i tu se rađa nova ideja i želja da bi voleo da se okuša u svetu glume.

Uz pomoć profesorke književnosti koja mu je dala zadatak da javno nauči da izrecituje Gorski Vijenac uz napore uspeo je da savlada uspešno zadatak, dobio je aplauze i dodatno je bio motivisan da se ozbiljnije posveti glumi. Na fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Minje Dedića 1978. godine diplomirao je glumu. U njegovoj klasi su bile i glumice Dara Džokić kao i Danica Maksimović koje danas važe za velika imena glumačke domaće scene. Posle završenog fakulteta počinje njegova pozorišna i filmska karijera. Branislav je često dobijao uloge antijunaka i glumio je likove na margini.

Njegove uloge su često bile zavodničke tako da je uspeo da zavede srca ženske publike i postane miljenik. Svojom debitantskom ulogom u filmu Specijalno vaspitanje postavlja parametre za dalje tumačenje neprilagođenih osoba. Posebno se ističe ispravnim i čvrstim likovima, veoma istaknutu ulogu je imao u seriji Sivi dom 1984. godine režisera Darka Bajića. U pozorištu je vrlo uspešan i bio je više puta nagrađivan.
Jedan je od osnivača najboljih pozorišnih grupa u zemlji, član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1980. godine. Branislav je osnivač edukativnog centra Lekart gde pomaže sa svojim timom ljudima da otkriju sebe u svetu umetnosti. Tokom devedesetih ušao je u svet politike ušavši u tadašnju opoziciju. 1991. godine bio je jedan od vođa Plišane revolucije koja je bila organizovana protiv tadašnjeg predsednika zemlje Slobodana Miloševića.

Dolaskom demokrata na vlast posle 5. oktobra 2000. godine Branislav postaje bitna figura i ličnost na političkoj sceni Srbije. 2001. godine postaje ministar za kulturu. 2005. godine isključuje se iz Demokratske stranke i napušta svet politike. Posle pauze naredni obrt u njegovoj karijeri dešava se 2007. godine kada osniva pokret Moja Srbija da bi 2010. godine pokret se približio Demohrišćanskoj stranci Vladana Batića. Branislav Lečić danas je potpredsednik ove stranke.

Sredinom devedesetih Branislav se oženio po prvi put sa osamnaest godina mlađom pravnicom Ivanom, imaju sina Ivana i ćerku Anu. Par se razveo početkom novog milenijuma, a Branislavu je vrlo stresno i teško pao razvod braka. Lečić je važio za zavodnika ali se o njegovim ljubavnim uspesima malo znalo jer kao pravi džentlmen uvek je sve krio od očiju javnosti.

Branislav i sadašnja supruga Nina Radulović voditeljka su se upoznali 2008. godine u jednom klubu gde je Nina nastupala. Posle prijateljstva između njih se rodila ljubav i sa njom se oženio 2010. godine. Njih dvoje danas važe za jedan od omiljenih i najskladnijih parova na domaćoj sceni, bez obzira što je Nina mlađa od njega trideset godina. Posle godinu dana braka dobili su sina Lava i danas su srećna porodica. Branislav radi na više projekata, vodi emisiju Idealan profil koja se bavi zapošljavanjem mladih ljudi, u Narodnom pozorištu igra u predstavi Kanjoš Macedonović. Branislav je glumio u više od pedeset filmova i velika su ostvarenja iza njega.

Najpoznatije uloge su u filmovima:

Bulevar Revolucije, Tri karte za Holivud, Ni na nebu ni na zemlji, Profesionalac i mnogi drugi.
Nagrađen je za najbolje glumačko ostvarenje u Nikšiću 2001. godine, dobitnik je Sterijine nagrade, Zlatne arene, Car Konstantin, dobitnik četiri godišnje nagrade JDP.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Anđela Jovanović prvi put javno progovorila o tužbi Branislava Lečića: Tresla sam se kao prut! (VIDEO)

Anđela Jovanović je nedavno donela hrabru odluku da odbije snimanje scena sa Branislavom Lečićem.. Ova odluka Anđele Jovanović izazvala je burne reakcije, posebno od strane Branislava Lečića, koji je odlučio da potraži pravdu na sudu. Lečić je podneo tužbu protiv Jovanovićeve, zahtevajući odštetu od 300 hiljada dinara za navodnu povredu časti. Ova situacija dodatno je naglasila važnost borbe protiv seksualnog uznemiravanja u svim sferama društva, uključujući...

Izvor: Svet plus, 10.Apr.2024, 12:40

Detaljnije >>

"PLAŠILA SAM SE" Anđela Jovanović o slučaju sa Branislavom Lečićem: "Razne moje koleginice i ja smo imale loša iskustva sa njim"

Anđela Jovanović odbila da igra u istoj sceni sa kolegom Branislavom Lečićem u seriji "Radio Mileva", nakon čega ju je Lečić tužio.

Izvor: Blic, 10.Apr.2024

Detaljnije >>

Prva ZVANIČNA IZJAVA advokata Anđele Jovanović nakon što ju je tužio glumac Branislav Lečić

Prva ZVANIČNA IZJAVA advokata Anđele Jovanović nakon što ju je tužio glumac Branislav Lečić

Glumica se pojavila na prvom zakazanom ročištu, po tužbi glumca, ali se suđenje odlaže.

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2024

Detaljnije >>

Anđela Jovanović stigla na suđenje sa Lečićem: Kolege došle da je podrže, Milena Radulović je nagradila GROMOGLASNIM aplauzom

Anđela Jovanović stigla na suđenje sa Lečićem: Kolege došle da je podrže, Milena Radulović je nagradila GROMOGLASNIM aplauzom

Danas počinje suđenje Anđeli Jovanović, protiv koje je Branislav Lečić podneo tužbu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2024

Detaljnije >>