Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 12:07

Председник Би-Би-Сија поднeо оставку због улоге у вези са позајмицом Борису Џонсону

Након што је у извештају утврђено да је прекршио владин кодекс о јавним именовањима, први човек Управног одбора Би-Би-Сија Ричард Шарп поднео је оставку.
Шарп је навео да у извештају је утврђено да "није на прави начин открио своју умешаност" у давање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << гаранције за зајам од 800.000 фунти тадашњем премијеру Борису Џонсону.

Јавни медијски сервис је под притиском након што је откривено да је Шарп, донатор Конзервативне странке, помогао Борису Џонсону 2021. године дође до кредита, након чега га је влада именовала на функцију председника јавног медијског сервиса, пренео је АП.
У извештају државног тела за јавна именовања је утврђено да је прекршио владин кодекс за јавна именовања тако што није обелоданио потенцијални сукоб интереса, пренео је Ројтерс.
Према његовим речима, "кршење било ненамерно и није материјално“, и да подноси оставку да би "дао приоритет интересима Би-Би-Сија“.
Одбор британских посланика је већ оценио да је Шарп направио "значајне грешке у процени" и да није навео "потпуне чињенице" приликом пријављивања за посао.
Говорећи о интервјуу са кадровском комисијом британског јавног сервиса пре његовог именовања за председника Би-Би-Сија, Шарп је рекао да би "волео да је тај потенцијални сукоб интереса поменуо."
Навео је да је "задовољан“ што се у извештају закључује да је "његова умешаност у ове ствари била 'веома ограничена'“ и каже да "није пронађен ниједан доказ“ који би сугерисао да је  "играо било какву улогу у олакшавању или финансирању зајма за бившег премијера”.
Шарп је рекао да ће остати на функцији до краја јуна док траје процес именовања његовог наследника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.