Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 13:14

Апел Епархије Србима на КиМ да буду храбри, јeдинствени и трпељиви

Суочавајући се са крајње тешком ситуацијом за српски народ на Косову и Метохији, Епархија рашко-призренска упутила му је апел да у овим тренуцима покаже достојанство, храброст, снагу, народно јединство и трпљење.
“Вековима смо управо на овим еванђелским >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << принципима и верности Богу и нашем светосавском предању сачували и веру, и језик и своје име и сећање, окупљајући се у нашим светињама, остајући верни завету Светога Кнеза Лазара који је од универзалног значаја за све у свету – ‘да је за малена земаљско царство, а небеско од сада и довека‘“, наводи се у апелу српском народу на КиМ.
Епархија рашко-призренска објашњава да то није само обична фраза, већ дубока истина, те да су прошла многа царства, али Црква Христова коју чине њен народ са свештенством и монаштвом остала је и опстала, и дан данас се Његово име слави широм света.
“Зато у овој ситуацији не смемо да будемо малодушни. Не смемо да допустимо да будемо застрашени, јер свако насиље долази из страха и несигурности, сваки страх и брига из недостатка вере у Бога. Духовно најмудрији људи овога света никада нису показивали насиље већ су својом мудрошћу и добротом према свима задобијали друге и зато су упамћени у историји“, порука је Епархије.
Зато је, додаје се у апелу, “овакво арогантно понашање власти у Приштини израз пре свега кукавичлука и слепе мржње, јер лако је спроводити терор над онима који нису заштићени и који на Косову и Метохији живе као живи таоци“.
“Управо стога не смемо да попустимо пред уценама, ваћ да се за своја права боримо мирно, достојанствено, остајући пре свега одани Богу и привржени овом чудесном простору, где вековима живимо и опстајемо”, наводи Епархија.
У апелу се подсећа на терор који је вршен над српским народом у време претходних векова османске власти, али и храбрости српског народа који је и поред свих тешкоћа остајао као свој на своме и није напуштао родни крај, своје светиње, своја гробља, да “Господ учи да се молимо за оне који нас прогоне и чине зло, а да на мржњу не одговарамо мржњом и насиљем”.
Из Епархије истичу да српски народ на КиМ треба и мора да зна да су се мењале многе власти на овом простору али да је са њим била и остала његова Црква као ткиво које заједно обједињује и држи као Тело Христово, што Црква и јесте.
“Зато у свим овим тешкоћама позивамо наш народ да уз своју Цркву, као верна деца Светог Саве, Светог Кнеза Лазара, бројних светитеља који су просијали и живели на Косову и Метохији очувамо и сачувамо присебност, мир и чврсто поверење у Бога да нас неће оставити. Са таквом вером неће нас поразити ниједна сила овог света, а казна онима који чине зло и неправду је увек у Божијој руци.
Из Епархије упућују на молитвене прозбе светог Патријарха Павла који је у своје време прогона наше Цркве и сам носио крст са својим верним народом на Косову и Метохији као Епископ рашко-призренски и молио се Господу и говорио:
“Господе, како је много непријатеља који војују против нас и говоре: нема им помоћи ни од Бога ни од људи. Господе ти нам пружи руку своју да останемо народ Твој и по вери и по делима. Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине Твоје, и не допусти да буде због неправде наше или мржње према било коме. Исто тако се молимо и за непријатеље, да их Господ човекољубиви одврати од насиља над православним народом нашим, да нам не руше храмове и гробове, децу не убијају и народ не прогоне, него да се и они обрате на пут покајања, правде и спасења.“
У апелу из Епархије додају да осећају пастирску обавезу и потребу да охрабре верни српски народ на КиМ који је сваким даном све више изложен отвореној репресији косовских власти, као никада до сада од завршетка оружаног сукоба 1999. године.
“Институционални терор Приштине се спроводи на разне начине, притворно пред светом под видом тобожњег поштовања закона, а заправо са циљем да се наш народ подстакне на исељавање и напуштање простора на којима вековима живи. Свакодневна груба манифестација полицијске силе, претреси, хапшења, неосновани притвори, претње, онемогућавања примања пензија и социјалних доприноса, уз грубо толерисање наметнутих албанских општинских власти на северу Косова које немају легитиметет већине грађана, користе се као средство присиле и против нашег народа коме се онемогућава нормалан живот, основна права и слободе“, пише у апелу.
Епархија наводи да су за власти у Приштини Срби очигледно били и остали грађани другог реда.
“И то се види на сваком кораку без обзира на лицемерна позивања на Устав и законе Косова, по којима би ваљда сви грађани требало да имају иста права, а најугроженији посебно заштићени. Овакво понашање не само да не доприноси решавању проблема, већ продубљује неповерење, ствара етничке баријере и нетрпељивост и руши све оне мостове који су до сада били изграђени између српског и албанског народа на Косову и Метохији“, наводи Епархија.
Закључује да оваква ситуација краткорочно можда користи властима у Приштини, али да дугорочно све заједно држи таоцима нестабилности, неизвесности и тешке економске ситуације.
“Па није ни чудо да толико велики број младих косовских Албанаца напушта Косово и тражи бољи живот у иностранству”, напомиње се у апелу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.