Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 10:22

Ана Брнабић информисала ОЕБС шта је урађено на ажурирању бирачког спискa

Премијерка Ана Брнабић иницирала је одржавање састанка са Мисијом ОЕБС-а како би представила шта је све урађено од 2012. године до данас на ажурирању бирачког списка у Србији и креирању што транспарентнијег јединственог бирачког списка, саопштено је из Владе. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Премијерка Ана Брнабић иницирала је одржавање састанка са Мисијом ОЕБС-а како би представила шта је све урађено од 2012. године до данас на ажурирању бирачког списка у Србији и креирању што транспарентнијег јединственог бирачког списка, саопштено је из Владе.

Премијерка Ана Брнабић информисала је међународне партнере да је Влада Србије већ упутила позивно писмо посматрачкој мисији која би пратила локалне изборе у Београду, као и да је јуче послата молба ОДИХР-у како би упутили и једног техничког експерта и стручну особу која ће помагати око даљег унапређења јединственог бирачког списка и што јаснијег увида у исти, наводи се у саопштењу.
Састанку су присуствовали шеф мисије ОЕБС-а Јан Брату, шеф делегације ЕУ Емануел Жиофре, министар за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС) Александар Мартиновић и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић.
Премијерка је известила саговорнике да је Министарство државне управе и локалне самоуправе предузело мере ради имплементације препоруке 13 која се тиче потпуног обезбеђивања права свих изборних актера да приступе и користе јавне просторије за кампању под једнаким условима, саопштено је из Владе Србије.
Поводом те препоруке из Извештаја ОДИХР-а, она је у потпуности испуњена тако што је решењем министра МДУЛС успостављен механизам за контролу доступности објеката у јавној својини јединица локалне самоуправе у току изборне кампање свим учесницима изборног процеса, што је јуче и објављено у Службеном гласнику Републике Србије. Наведеним решењем овлашћени су запослени у МДУЛС да приме приговоре у случају евентуалних неправилности, да поступе према истим, те да у директном контакту са руководством општине или града реше насталу ситуацију.
Имплементирана је, такође, препорука 23 која се тиче обезбеђивања адекватног простора за бирачка места ради спречавања пренатрпаности, осигурања тајности гласања и омогућавања лаког независног приступа за бираче са физичким инвалидитетом.
МДУЛС је упутило инструкцију свим локалним изборним комисијама да у циљу омогућавања бољих услова на бирачким местима на дан избора, размотре и изврше адекватну поделу бирачких места на којима гласа више од 1.800 бирача, у смислу образовања два или више бирачких места.
Жиофре: Потребно укључити све релевантне актере Амбасадор ЕУ Емануеле Жиофре је подвукао значај који ЕУ придаје брзом спровођењу препорука ОДИХР-а за јачање изборног оквира.
Он је изразио захвалност председници Владе на брзом поновном сазивању интерресорног форума, како би се одговорило на препоруке и затражила техничка помоћ од ОДИХР-а.
Истакао је потребу за смисленим и инклузивним процесом, који ће укључити све релевантне актере, како би се повећало поверење јавности.
Премијерка је захвалила представницима ОЕБС-а и ЕУ на институционалној сарадњи, подршци, отворености да саслушају и предложе неке додатне активности за које сматрају да ће помоћи изборни процес у нашој земљи и допринети још већем унапређењу и контроли бирачког списка, а ради што успешнијих изборних процеса у будућности, наведено је у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.