Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 15:23

Формира Радна групa за положај запослених у установама културе

Влада Србије је донела Одлуку о формирању Радне групе за унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у установама културе, саопштило је Министарство културе.
Одлука, која се односи на установе културе, чији је оснивач република, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе, донета је на предлог министарке културе Маје Гојковић, наводи се у саопштењу Министарства.

Задатак Радне групе је да анализира постојећи нормативни оквир, којим се уређују права, положај и плате запослених у култури, додаје се у саопштењу.
Радна група треба да сачини и поднесе иницијативу за унапређење материјалног и радно правног положаја запослених у култури надлежним министарствима и влади.
Формирање Радне групе представља реализацију договора из децембра 2023. године, и на основу тачке три Споразума о унапређењу материјалног и радно-правног положаја запослених у установама културе, подсетило је Министарство.
У Радну групу се именују представници Министарства културе, Републичког секретаријата за законодавство, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства финансија.
У њен састав улазе и представници Генералног секретаријата Владе, Самосталног синдиката културе Србије и Гранског синдиката културе, уметности и медија "Независност“.
У Радну групу се именују на предлог Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине и представници Опере Српског народног позоришта, наведено је у саопштењу.
Премијерка Ана Брнабић је,  на састанку са делегацијама Београдске филхарминије и Српског народног позоришта 19. фебруара, навела је да би на следећој седници Владе требало да буде формирана Радна група, која ће имати задатак израду плана и стратегије за системско повећање зарада свих запослених у институцијама културе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.