Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 15:59

Мрежа "SafeJournalists" тражи од Приштине објашњење зашто новинарки РТС-а није дозвољен улазак на КиМ

Мрежа "SafeJournalists" и партнерске организације саопштиле су да су послале писма министарству унутрашњих послова у Приштини, заштитнику грађана и министарству спољних послова и изразиле забринутост због случаја новинарке Светлане Вукмировић која ради за Радио-телевизију >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије (РТС), а којој није дозвољен улазак на Косово и Метохију и обављање новинарског посла.
Од 2018. године, новинарки је више пута било забрањено да уђе на територију Косова и Метохије. Последњи случај догодио се 1. маја 2023. године, када је Светлани Вукмировић поново забрањен улазак, уз образложење да се сматра претњом јавном реду, унутрашњој безбедности, јавном здрављу или међународним односима.

У одлуци косовског МУП-а наведено је да је косовска полиција одбила да дозволи улазак новинарки јер се представила као странац, са идентификационим документом који је издала Република Србија.
Након што је адвокат новинарке уложио жалбу на ову одлуку, Комисија за жалбе за странце је потврдила одлуку и истакла да је, на основу члана 35. косовског устава, грађанима на КиМ загарантована слобода кретања и да Вукмировићева може да пређе гранични прелаз са идентификационим документом који су издале институције на КиМ под условом да испуњава критеријуме дефинисане важећим законима.
Мрежа "SafeJournalists" и партнерске организације траже објашњење од косовског министарства унутрашњих послова зашто новинарки није дозвољен улазак на територију Косова и Метохије и зашто се сматра претњом по јавни ред, унутрашњу безбедност, јавно здравље или међународне односе, посебно имајући у виду да јој је дозвољен несметани улазак на територију са косовским документима.
Такође, захтевају од косовског министарства спољних послова да обезбеди да институције на КиМ поштују потписане споразуме између Београда и Приштине и да се прописи поштују без дискриминације.
Како наводе, замолили су заштитника грађана да предузме све мере из своје надлежности да утврди да ли је било пропуста у раду косовскеог МУП-а у овом случају.
Мрежа "SafeJournalists" и партнерске организације подсећају да се у Европској повељи о слободи штампе наводи да је слобода штампе од суштинског значаја за демократско друштво и да право новинара и медија на прикупљање и ширење информација и мишљења не сме бити угрожено, ограничено или подложно кажњавању.
Наглашавају да медији и новинари имају право на несметан приступ свим изворима вести и информација, укључујући и, како кажу, оне из иностранства.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.