Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 16:30

Oрганизација "Европа Ностра" воденице на Бистрици ставила на листу најугроженијих локалитета у Европи

Село Бистрица код Петровца на Млави јединствено је по својим воденицама. Очувано их је осам на реци Бистрици, а ове године организација Европа Ностра ставила их је на листу седам најугроженијих локалитета у Европи, а на основу пројекта за њихову обнову којим су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << конкурисали Удружење воденичара и помељара из Бистрице и ТО Петровац.
Бистрица има две знаменитости. Првог српског олимпијца, маратонца Драгутина Томашевића и своје воденице. Неке од њих памте времена од пре Првог српског устанка.

“Неки наш прадеда је то направио, звао се Ивко. Имао три сина и они су направили ту воденицу на њиховом земљишту”, наводи Милорад Стевић, власник воденице. Додаје да она ради и данас: “Била је у рушевинама, седамдесете године сам ја то обновио”.
Уз реку Бистрицу нанизано је осам воденица и једна ваљавица. Данас су углавном туристичка атракција, али некада су сматране правим богатством, а момци и девојке из воденичарских кућа добром приликом.
На питање да ли је било важно да ли момак има воденицу тада, Зорица и Живота Младеновић, власници воденице одговарају:
“Много је било важно. Па, то ме преварило да се удам за њега”.
“А и њен отац имао другу воденицу, велику, где је имао 21 дан у тој воденици. И они су волели воденице”, додаје Живота.
Највећи број бистричких воденица је протеклих деценија обнављан, али неке је, попут Велике воденице озбиљно нагризло време и ерозија речног корита. То је потврдила и организација Европа Ностра која их је сврстала међу седам најугроженијих локалитета у Европи за 2023. годину, а на основу пројекта Удружења воденичара и помељара и Туристичке организације Петровца.
“У оквиру пројекта ми смо конкурисали са две активности. Једна активност је ревизија пројектно техничке документације за санацију обала код Велике воденице, а друга активност је израда студије одрживог туристичког развоја Бистрице”, истиче Сузана Милошевић, директорка ТО Петровац на Млави.
Бистричке воденице јединствен су етнолошки бисер петровачког краја. То је показао и овогодишњи Сабор воденичара и помељара, који се више од једне деценије одржава на Саборишту покрај Бистричке реке. Звук чекетала и млинског камена још дуго ће се одбијати од њених слапова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.