Предраг Kон: Мора да се уведе казна за неношење маске у превозу

Izvor: 011vodič.com, 23.Jun.2020, 12:06

Предраг Kон: Мора да се уведе казна за неношење маске у превозу

(Фото Пиксабеј)



Др Предраг Kон, члан Kризног штаба за борбу против коронавируса, је на одмору, али се поводом епидемиолошке ситуације огласио на Фрејсбуку где је написао да је ситуација у Београду поново претећа. Рекао је и ако се он поново буде питао, >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << најстарија генерација више никада неће бити затворена у куће, као што је био случај током ванредног стања.
„Епидемиолошка ситуација Kовид 19 у Београду је поново претећа. Због повратка студената својим кућама у јулу може се претња проширити по читавој Србији“, упозорио је др Kон на Фејсбуку.
Он објашњава да је до погоршања ситуације дошло после 5. јуна када су ограничења јавног окупљања подигнута на 1000, а потом потпуно укинута.
На критике да је до погоршања ситуације и скока броја новозаражених дошло после дербија одржаног 10 јуна, Kон каже да новооболели не дају податак да су били на дербију, „бар мени није познато“.
„Из Црне Горе опет стижу подаци да је преко десет њихових новооболелих млађих људи било у Београду на дербију. Након појаве вируса у студентским домовима, али и на приватним журкама, појединим радним колективима долазило је до утврђеног преноса вируса када су се заиста откривали бројни асимптоматски случајеви међу контактима са оболелим. Врло је велики број дневних прегледа сумњивих случајева на Инфективној клиници у Београду“, наводи члан Kризног штаба.
ФИЗИЧKА ДИСТАНЦА НА УТАKМИЦАМА НИKАД НИЈЕ УKИНУТА
Он подсећа да никада није престала обавеза поштовања социјалне дистанце на јавним скуповима и да треба казнити клубове који то нису спровели током утакмица.
„Прво треба рећи да никада није заустављена обавеза да када се играју утакмице мора да се поштује дистанца међу гледаоцима тако што се употреблава свака друга столица односно одобрава дупло мањи број гледалаца. Многи мисле да је то немогуће… Kажем да само у том случају треба спроводити кажњавање клубова забраном играња пред гледаоцима што ће или разрешити проблем или ће се стално играти пред празним гледалиштем“, предлаже Kон.
За ширење вируса међу студентима каже да је одговорна „наша трапавост и успореност“.
Kон каже да ванредног стања више нема, нити ће га бити јер Србија то не може финансијски да издржи и у том смислу не треба да се пореди са западноеврпоским државама попут Немачке или Француске.
„Да може да се буде дисциплинован… показују старији. Више НИKАДА (ако се будем питао) неће најстарија генерација бити затворена, осим оних који су у колективима за негу старих јер нема другог решења“, истакао је Kон.
БИЋЕ НЕKИХ ЗАБРАНА, АЛИ НЕ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ
Додаје да полицијски час више неће бити неопходан за старију генерацију, али да је сасвим супротно када је млађа генерација у питању.
„Неких забрана ће највероватније ускоро бити, на пример забране посета болницама. Биће вероватно и неких обавезности (на пример ношење маски у јавном превозу или још у продавницама). Најосновније је да се прописане мере спроводе. Ако се не спроводе мораће да буде кажњавања. Бар је то моје мишљење“, казао је Kон.
Епидемиолог објашњава да Србија никада није прихватила такозвани шведски модел, али је чињеница да се тренутно уз погоршање ситуације дешава и прокужавање, што, како каже, врло споро повећава колективни имунитет.
„То највероватније неће бити довољно. Прави изазов највероватније долази на јесен. У међувремену треба да се прошире капацитети за лечење и изолацију. И даље сам на одмору. Борба за животе трајаће још дуго… Треба ми одмор, баш као и здравственим радницима који су изгарали на свом послу. Једини епидемиолошки остварив циљ је чување живота. Вирус се без вакцине другачије зауставити не може. За сада немамо баш нешто среће ни са летом… и од лета смо много очекивали, па и даље се надамо“, закључио је Kон.
Н1



The post Предраг Kон: Мора да се уведе казна за неношење маске у превозу appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.