Bata u poseti Kastru

Izvor: Blic, 05.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bata u poseti Kastru

Velimir - Bata Živojinović je ovih dana u Havani kao specijalni gost na manifestaciji „Dani srpske kulture na Kubi" koja se održava od 3. do 12. maja. „Kubanci vole naše filmove. Sala je redovno prepuna, a ja po ceo dan dajem intervjue za njihove novine i televizije", ponosno priča Bata koji je, osim u Kini, očigledno zvezda i u zemlji tompusa, zgodnih žena i Fidela Kastra, koga naš glumac ovih dana planira i da poseti.

- Planiram da posetim Fidela Kastra. Taj susret >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je još neizvestan, ali sve sam mu bliže i bliže. Ne znam šta ću mu reći kada ga budem video... Planiram da se za uspomenu slikam sa njim - otkriva Bata.

Od 17 srpskih filmova koji se prikazuju u Havani, Bata glumi u većini, pa je ovo u neku ruku i omaž slavnom glumcu.

- Kubanci do sada nisu mnogo znali o našoj kinematografiji. Znaju samo za Emira Kusturicu i njega obožavaju. Ovi Dani filma služe da ih upoznamo i sa ostalim domaćim stvaraocima. Naša ambasada je sve sjajno organizovala i ovo je zaista pun pogodak. Svi su oduševljeni filmom „Zona Zamfirova". Na projekciji je bilo 200 članova diplomatskog kora, mnogo političara i kulturnih radnika... rečju, kubanska elita. Ovih dana će i Verica Rakočević održati reviju, a nastupiće i KUD „Krsmanac" - priča veselo Bata kome očigledno prija boravak na Kubi.

- Ovde mi je mnogo lepo. Potpuno sam se oporavio posle operacije, a mom srcu posebno prija susret sa ćerkom Jelenom i unucima Jelisavetom, Julijanom i Obradom koji žive u Havani. Ovde ima odličnih bolnica, pa planiram da, kada mi obaveze dozvole, odem i na neka ispitivanja. Čudo su Kubanci, oni su jedini na svetu pronašli lek za migrenu - priča Bata.

Na pitanje zašto se nije venčao u crkvi sa svojom suprugom Lulom u aprilu, kao što je planirao, odgovara pesmom:

„April prođeee, ja se ne ožeeniih... (smeh) Nisam mogao da pravim svadbu zbog operacije srca i oporavka, a i mnogo radim, pa ne stižem. Ali, nisam odustao od velike svadbe, sve sa momačkom večeri".

Dani srpske kulture

- U okviru manifestacije „Dani srpske kulture na Kubi - 2007" održava se „Retrospektiva srpskog filma" za koju je Filmski centar Srbije selektovao i preveo na španski jezik 17 filmova iz različitih perioda srpske, odnosno jugoslovenske kinematografije - kaže Una Domazetoski iz Filmskog centra Srbije. Našu kinematografiju predstavljaju filmovi: „Marš na Drinu", „Skupljači perja", „Nacionalna klasa", „Ko to tamo peva", „Lepa sela..."...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.