Izvor: RTS, 01.Jan.2024, 13:53

Земљотреси у Јапану, најснажнији био јачине 7,6 јединице Рихтера – издато упозорење на цунами, позив грађанима на хитну евакуацију

Неколико снажних земљотреса потресло је Jaпан. Издата су упозорења на цунами у префектурама Ишикава, Нигата и Тојама. Власти позивају грађане да се евакуишу на безбедне локације. Издато упозорење на нови земљотрес. Без струје остало 36.000 домаћинстава. Нема опасности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за нуклеарке.
Нешто након четири сата по подне по локалном времену низ од неколико јаких потреса, од којих је један био јачине 7,6 јединица по Рихтеровој скали, погодили су источну обалу главног јапанског острва Хоншу. Најтеже су погођене префектуре Њигата и Ишикава на обали Јапанског мора.

Становништво из приобалног појаса тих префектура сместа је преко јавног телевизијског сервиса НХК и других медија, те система за узбуну позвано на хитну евакуацију због опасности од удара цунамија.
Сматра се да је више десетина хиљада становника тих префектура потражило сигурност на узвишењима и у евакуационим центрима даље од мора.
Дошло је до рушења (старијих) кућа, одрона и пуцања асфалта на путевима, а на ширем подручју у поменутим префектурама нестало је струје, услед чега су у прекиду не само друмски, већ и железнички и аеродромски саобраћај.
На источну обалу Јапана већ је стигао мањи цунами висине од неколико десетина центиметара до 1,2 метра, а већ дуже времена се очекује следећи, виши, који би могао да достигне и читавих пет метара. Због тога, као и опасности од даљих одрона, надлежне службе попут Метеоролошке агенције и штабова за борбу против природних непогода упозоравају становнике да се не враћају својим кућама.      
У префектури Њигата се налази највећа нуклеарна централа на свету "Кашивазаки-Карива", која има чак седам реактора.
Она још од катастрофе у Фукушими 2011. није у употреби, али се очекивало да почне са радом управом крајем прошле или почетком ове године.
Јапански медији су јавили да је и у њој привремено дошло до нестанка струје, али је гласноговорник јапанске владе на ванредној конференцији за новинаре умирио јавност рекавши да је после земљотреса отпочето интензивније мерење радијације, али да засада нису забележени повишени нивои.
На обали Јапанског мора температуре се крећу око нула степени Целзијуса, због чега се страхује за здравствено стање евакуисаних особа, будући да се очекује да се повремени удари наставе и током ноћи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.