Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 17:23

Влада усвојила закључак о начину финансирања лечења оболелих од ретких болести, издвојене 7,2 милијарде динара

Влада Србије је усвојила Закључак о начињу финансирања лечења лица оболелих од ретких болести у 2024. години и за то је из буџета издвојено 7,2 милијарде динара, наводи се у саопштењу.
Влада Републике Србије саопштила је да је усвојила на данашњој >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << седници Закључак о начину финансирања лечења лица оболелих од ретких болести у 2024. години како би се обезбедио наставак, али и започињање лечења тих пацијената, и за то је из буџета за 2024. годину обезбеђено укупно 7.200.000.000 динара.
Средства су намењена оним пацијентима за која Републичка стручна комисија за ретке болести донесе одлуку да је лечење неопходно и приоритетно.
Усвојена и уредба о подстицајима за рурални туризам На седници је усвојена и Уредба о условима, начину доделе и коришћења средстава подстицаја за развој и унапређење руралног туризма којом се, први пут за ову намену, бесповратно додељује 150 милиона динара.
Право на доделу средстава имају сеоска туристичка домаћинства, салаши и етно куће евидентирани у информационом систему Е-туриста, за доградњу, реконструкцију и додатно опремање постојећих угоститељских објеката за смештај.
Максимална висина подстицаја по пројекту је 2,9 милиона динара, уз обавезу сопственог учешћа у износу од 10 одсто укупне вредности инвестиције.
За подстицање регионалног раста обезбеђено 315 милиона динара Владa je усвојилa и Уредбу о утврђивању Програма подстицања регионалног раста у Републици Србији у 2024. години, која за циљ има и јачање регионалних институционалних капацитета, институционалне инфраструктуре за подстицање тог раста и развоја и јачање капацитета за стратешко планирање развоја на регионалном и локалном нивоу. За ове намене обезбеђена су средства у укупном износу од 315.000.000 динара.
Програмом су, поред осталог, утврђени циљеви, мере, начин и праћење реализације, дефинисани подносиоци пројеката, области, услови и начин финансирања, критеријуми за утврђивање предлога за расподелу средстава, начин и рок подношења пријава, потребна документација за подношење пројеката, поступак одабира пријава и извештавање.
Овај документ усвојен је због потребе да се успостави континуитет системске подршке у подстицању регионалног развоја на целој територији Србије, интеграција, координација и усклађивање регулативе, институција и активности Владе и јединица локалне самоуправе у планирању и спровођењу политике регионалног развоја, као и планирање регионалног развоја на основу развојних докумената на свим нивоима власти, а који је успешно започет у 2023. години.
За подршку развоја пословне инфраструктуре 746 милиона динара На седници је усвојена Уредба о утврђивању Програма подршке развоју пословне инфраструктуре у 2024. години како би се унапредио развојни потенцијал јединица локалних самоуправа кроз стварање повољних услова за привлачење инвестиција, унапредио привредни амбијент и отворила нова радна места, што би требало да доведе до смањења разлика у привредном потенцијалу градова и општина. Влада Србије је за спорвођење овог програма обезбедила 746.000.000 динара.
Програмом је утврђен поступак избора инфраструктурних пројеката и поступак распореда и коришћења средстава за подршку унапређењу пословне инфраструктуре, а на основу јавног позива који расписује ресорно министарство.
Јавни позив ће убудуће бити расписиван у другом кварталу текуће године, а средства распоређена у буџету за наредну годину. На овај начин ће ефикасније бити утрошена опредељена буџетска средства и обезбеђена 6oљa реализација на терену.
Уредбом повећани износи за освојене медаље на Олимпијским и Параолимпијским играма На данашњој седници усвојена је и измењена Уредба о националним спортским признањима и новчаним наградама, којом су износи за освојене медаље повећани. Новчане награде спортистима, посебно за спортске резултате остварене на Олимпијским играма, Параолимпијским играма и Шаховској олимпијади, од великог су интереса за развој и афирмацију спорта, за што бољу мотивацију и припрему спортиста за постизање још бољих резултата који ћe допринети афирмацији и угледу наше државе.
С обзиром на чињеницу да ове године предстоје Олимпијске игре - Париз 2024, ова нова решења су додатни мотив члановима националне спортске репрезентације за постизање још бољих резултата, што ће допринети промоцији и угледу Републике Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.