Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 12:06

Вучић: Запослене у Војсци очекује наставак повећања плата, циљ да направимо 5.000 дронова самоубица комарац

Председник Александар Вучић најавио је током обиласка Војнотехничког института у Жаркову да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата. Вучићу је показано више модела дронова самоубица које развијају наши стручњаци, међу којима је и дрон >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "комарац1". Циљ је да имамо 5.000 дронова "комараца", навео је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић обишао је Војнотехнички институт у Жаркову где су га упознали са степеном реализације нових развојних пројеката Института.

Вучић се састао и са истраживачко-развојним кадром Института и одбрамбене индустрије Србије.
Током обиласка приказани су мултикоптер "Комарац", беспилотна летилица "Сенка", земаљска станица "Пегаз" са наоуружањем, самоубица "Осица", наоуружан "Врабац" и "Врабац извиђаћ", мултикоптер "Обад" и историјски експонати беспилотних летилица.
Обиласку су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.
Вучић је у разговору с новинарима подсетио да је запосленима у Министарству одбране повећана плата за 12,5 одсто, као и да су припадници Војске Србије добили повећање од 25 одсто.
"Поред повећања плата од 12,5 одсто плус 25 одсто имаћете још повећања. Једино што тражимо је више труда и рада", поручио је Вучић током обиласка дронова самоубица и других пројеката које развија Војнотехнички институт.
Показано више модела дронова самоубица Вучићу су показали више модела дронова самоубица које развијају наши стручњаци, међу којима је и дрон "комарац1".
"Циљ је да имамо 5.000 дронова комараца", навео је Вучић.

Он је додао да "Крушик" ради бојеве главе за дронове.
Вучића је интересовало и да ли ће се до септембра у војсци појавити беспилотна летелица "врабац" бомбардер чија намена је извиђање и осматрање на даљинама до 25 километара, уочавање и означавање фиксних циљева, погранична и обалска служба, надгледање и контрола пожара, надгледање и контрола саобраћаја и обука нелетачког састава.
Вучића су представници Министарства одбране упознали и са карактеристикама беспилотне летелице "пегаз" која је ушла у наоружање Војске Србије.
Председник је замолио развојне тимове да убрзају са развојем беспилотних летелица и нагласио да ће држава уложити још више новца како би се још више људи ангажовало да би се летелице појавиле у арсеналу Војске Србије до краја године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.