Izvor: RTS, 20.Jan.2024, 06:56

Непријатељ или савезник - вештачка интелигенција утиче на скоро 40 одсто послова

Према процени Међународног монетарног фонда, готово 40 одсто радних места широм света могло би да буде угрожено развојем вештачке интелигенције. У половини случајева утицај ће бити позитиван и условиће повећање радне продуктивности, али у преосталим случајевима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << вештачка интелигенција ће бити у могућности да сама ради, наводи се у истраживању. Да ли је вештачка интелигенција само питање радних места или опасност да с временом дође до повећања економске неједнакости нација?
У објави на свом блогу шефица ММФ-а Кристалина Георгијева навела је да је вештачка интелигенција заробила свет.

Ново истраживање ММФ-а и нови индекс спремности показују да ће утицати на скоро 40 одсто послова, у развијаним земља и на 60 одсто, твитовала је директорка ММФ-а Кристалина Георгиева.
Истакла је да примена вештачке интелигенције више није само питање радних места већ и опасност да с временом дође до још већег заостајања неразвијених земаља и повећања економске неједнакости нација.
Гејтс: Са новом технологијом долази страх, а затим и нова прилика Вештачка интелигенција је врућа тема и на Светском економском форуму у Давосу. Са сваком новом технологијом долази страх, а затим и нова прилика, истиче Бил Гејтс.
"Људи су се и 1900. с растом продуктивности у пољопривреди питали шта ће да раде. А заправо је дошло до стварања пуно нових послова. Сада нам је пуно боље него када су се сви бавили само пољопривредом. Ово ће бити исто таква ситуација", каже Гејтс.
Бјелотомић: Програми преквалификације радника  Стручњаци већ сада позивају владе да успоставе мреже социјалне заштите и понуде програме преквалификације радницима како би савладали основе вештачке интелигенције и били конкурентнији на тржишту рада.
"Вештачка интелигенција ће учинити да повећамо своју продуктивност али неће избрисати послове, већ ће их учинити да они не изгледају као данас. Али то је већ урадила интернет технологија и мобилна технологија пре вештачке интелигенције", наводи Небојша Бјелотомић из иницијативе Дигитална Србија.
Вучетић: Вештачка интелигенција неће заменити људе Према речима Марка Вучетића са сајта за запошљавање Послови Инфостуд вештачка интелигенција неће заменити људе.
"Већ људи који знају нешто о вештачкој интелигенцији врло лако могу да замене људе које нису желели да се потруде да науче неке алате који су базирани на вештачкој интелигенцији", каже Вучетић.
Предводник нове индустријске револуције Упркос многим нерешеним питањима, вештачка интелигенција се већ сада сматра предводником нове индустријске револуције. Технолошки лидери је хвале, наглашавајући да је довела до великог раста продуктивности.
"Највеће очекивање од вештачке интелигенције је да повећа продуктивност да ми са истим бројем радника, сличним трошковима повећамо број корисника и да тај корисник буде задовољнији услугом коју је добио", наводи Небојша Бјелотомић из иницијативе Дигитална Србија.
Законима до регулације употребе вештачке интелигенције Упоредо са процесом ширења знања о тој технологији земље широм света настоје да правно уреде ту област.
Званичници Европске уније су прошлог месеца постигли привремени договор о првим свеобухватним законима који регулишу употребу вештачке интелигенције. Европски парламент ће ускоро гласати о предлозима Закона, али ниједна одредба неће ступити на снагу пре 2025. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.