Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 12:57

Ељшани: Повукло се још 25 одсто полиције која се налазила у и око општинским зградама на северу

Заменик директора полиције за регион Север Ветон Ељшани потврдио је да је данас завршено повлачење још 25 одсто полицајаца из и око општинских зграда на северу, додајући да се ради о спровођењу договора који су у Братислави постигли заменик косовског премијера >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Бесник Бисљими и изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.
"Повлачење је завршено", кратко је рекао Ељшани медијима на албанском. Првих 25 одсто припадника полиције повукло се 12. јула
И премијер у Приштини Аљбин Kурти рекао је да је од данас почело смањење присуства косовске полиције у три општинске зграде на северу земље за још 25 одсто, И то након процене безбедносне ситуације са јучерашњег састанка челника косовске полиције са Еулексом и Kфором.
"Тако да је безбедност добра, ситуација је мирна и можемо мало да смањимо присуство наше полиције. Владавина права и јавни ред се све боље одржавају. Прошло је око месец и по дана да нисмо имали значајнијих инцидената или насилних протеста. Захваљујемо полицији и грађанима без разлике на сарадњи и коректности", рекао је Kурти у објави на Фејсбуку.
Објаснио да ће до смањења полиције долазити постепено и да се то односи само на присуство полиције у и око општинских објеката.
"Kао што смо рекли пре више од два месеца: 1. неће бити тренутног смањења присуства полиције, већ само постепено и пропорционално; 2) смањење се односи на присуство полиције у зградама општина и њиховој околини, а не на северу где је и даље изазов и рад за пуну владавину права", навео је Kурти.
Подвукао је да се овим одлукама спроводи споразум између Приштине и ЕУ, постигнут у Братислави за деескалацију ситуације на северу.
"Одговорно и озбиљно, искрено и пажљиво спроводимо Братиславски споразум од 10. јула 2023. у функцији захтева ЕУ од 3. јуна 2023. за деескалацију. Заједнички налаз са међународним факторима о значајном побољшању нивоа мира и безбедности на северу сведочи о јасној деескалацији. Истовремено, будни смо на потенцијалну поновну ескалацију која би могла произаћи из изјава које подстичу мржњу и политичку и државну агресивност нашег северног суседа", закључио је Kурти у објави на Фејсбуку.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.