Izvor: RTS, 15.Dec.2023, 23:44

Пресуда која је потресла Црну Гору - 12 година затвора за пребијање труднице на смрт, протест испред Владе

Подгорички суд је на 12 година затвора првостепено осудио мушкарца који је оптужен за свирепо убиство 27- годишње супруге у јануару 2022. године. Он је осам сати у континуитету песницама и импровизованом палицом тукао трудну супругу, у присуству њихово троје деце. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Уместо за тешко убиство, осуђен је за насиље у породици. Женске организације траже да црногорска Влада ојача институције које су укључене у систем борбе против насиља у циљу ефиксне заштите жртава.
Виши суд у Подгорици је осудио мушкарца за дело насиље у породици, на казну затвора од 12 година, што је уједно и максимална казна за то дело, преносе Вијести.

Првостепеном пресудом је наведено да није могао да буде оптужен за кривично дело тешко убиство, јер није могло бити утврђено да је постојао умишљај.
Више државно тужилаштво у завршној речи, међутим, затражило  је од суда максималну казну затвора од 40 година за дело свирепо убиство.
"Суд није могао да прихвати правну квалификацију кривичног дјела тешко убиство јер у конкретом случају, по мишљењу суда, није постојао умишљај за ово кривично дкело, па ни евентуални умишљај, како је стављено на терет измијењеном оптужницом", наводи се у пресуди.
Из Вишег суда су објаснили да је пресуда првостепена и да постоји правни лек, као и да ће дугостепени суд ценити исправност правне квалификације.
"Осам сати тукао жену" Окривљени Д. Н. починио је свирепо убиство трудне невенчане супруге З. Н, наводи се у оптужници.
Истиче се да је жена од последица лаких и тешких телесних повреда, које јој је Д. Н. нанео 15. и 16. јануара 2022. године, преминула 21. јануара у Клиничком центру Црне Горе.
Д. Н. је, према наводима из оптужнице, током 15. и 16. јануара прошле године осам сати тукао своју, након свађе док се троје њихове малолетне деце налазило у породичној кући.
"Након осам сати батињања, З. Н. лежала у кревету и није се одазвала на неколико позива Д. Н. да им скува кафу. Нешто касније је, ипак, дошла до кухиње и понудила да скува кафу, што је разбјеснило Д. Н", каже се у оптужници.
Након што се није склонила, како јој је рекао, Д. Н. је супругу ударио песницом у део лица испод десног ока. Жена је од овог ударца изгубила свест услед излива крви у мозак и пала на тло.
"Дошло је до посљедичног наглог прекомјерног савијања главе уназад и кидања мостних вена, а потом накупљања крви у простор између тврде и меке мождане овојнице и притиска изливеном крвљу на мозак", наводи се у оптужници.
Додаје се да је примила више десетина удараца песницама и импровизованом бејзбол палицом, а лекари су јој у болници констатовали пет тешких телесних повреда и 11 лакших, међу којима су и преломи костију на рукама и на нози.
"Нећемо саучешћа, нити жену мање" Учесници протеста исред Владе Црне Горе изразили су незадовољство протестом, због висине изречене казне, захтевајући да Влада ојача надлежност раније успостављеног оперативног тима за насиље у породици.
На протесту, који је организавао Центар за женска права, учесници су тражили и да се обезбеди континуирана супервизија случајева и делотворан систем одговорности унутар свих институција које су укључене у систем борбе против насиља.
Захтевали су и да се обезбеди да се доврши рад на изменама и допунама Закона о заштити од насиља у породици и кривичног законодавства, као и да се додатно унапреди мерама.
"Нећемо званична саопштења, сућут, ућуткивање, ни ову врсту тишине, нити подизање свести, нити речи правда, будућност, родољубље а поготово не равносправност, родна, гласна, или суштинска увијена у протоколарне фразе, нећемо ниједно ребро, кључну кост, вилицу, око, или жену мање", саопштено је у прогласу учесника протеста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.