Izvor: RTS, 17.Feb.2024, 11:56

Израелски командоси ухапсили 100 људи у болници Насер; Хути гађали британски нафтни танкер у Црвеном мору

Рат Израела и Хамаса – 134. дан. Израелска војска (ИДФ) ухапсила је око 100 људи у болници Насер у Кан Јунису и саопштила да је у њој открила лекове са именима израелских талаца. Хути су гађали британски нафтни танкер у Црвеном мору. Сирене за ваздушну опасност огласиле >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су се у Ашкелону.
Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе у Кан Јунису, где су, како кажу, покренули копнену операцију против Хамаса. Најављује офанзиву и на град Рафу у којем се налази милион и по Палестинаца.
Израелски министар спољних Израел Кац саопштио је да ће та држава морати да се обрачуна с Хамасом у Рафи, на југу Појаса Газе, али да ће сарађивати с Египтом када су у питању палестинске избеглице.
На питање где би милион и по Палестинаца могле да оду из Рафе, он је сугерисао Кан Јунис, али је нагласио да ће Израел сарађивати са Египтом по овом питању како би се осигурало да интереси Каира нису оштећени.
Краљ Јордана Абдулах Други и француски председник Емануел Макрон сагласили су се да би напад на Рафу довео до хуманитарне катастрофе без преседана, те да би последице биле неприхватљиве, док је председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден рекао да не очекује да ће Израел покренути операцију у Рафи док трају преговори о таоцима.
Огласио се и високи комесар УН-а за избеглице рекао је да би преливање избеглица из Рафе на египатски Синај представљало катастрофу и да су тамошње власти јасно ставиле до знања да Палестинцима треба помоћи у енклави.
Хамас је, са друге стране, саопштио да међу Израелцима који су одведени као таоци 7. октобра има много страдалих, а они који су досад преживели налазе се у изузетно тешким условима.
Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да покушава да добије приступ највећој функционалној болници у Гази, Насер, након израелског упада.
Најмање 28.775 Палестинаца је убијено, а 68.552 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља Газе.
Огласио се и Хезболах који је поручио да ће та група појачати нападе на Израел.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.