Izvor: RTS, 03.Nov.2023, 06:50

Москва: Кијев хтео да изазове нуклеарну катастрофу; Нестле на украјинској листи "спонзора рата"

Рат у Украјини – 618. дан. Москва оптужује Кијев да је хтео да изазове нуклеарну катастрофу пошто је руска ПВО оборила дронове код нуклеарке Запорожје. Володмир Зеленски тврди да су украјинске снагe одбиле налет руских код Угледара. "Нестле" на украјинској листи "спонзора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рата".
Русија је саопштила да Украјина ризикује нуклеарну катастрофу након што су руске снаге обориле девет украјинских дронова у близини нуклеарке Запорожје, највеће атомске електране у Европи.
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је више пута понављала да је свет срећан што се још није догодила нуклеарна несрећа у електрани Запорожје, оцењујући нуклеарну безбедност као и даље изузетно крхку.
Са друге стране председник Украјине Володимир Зеленски тврди да су кијевске снаге одбиле руски напад у близини града Угледара у Доњецкој области и наставиле са покушајима да напредују на јужном делу фронта.
Угледар, бастион који држе Украјинци на стратешкој раскрсници између источне и јужне линије фронта, био је поприште неких од најкрвавијих борби у двадесетомесечном рату.
Руски председник Владимир Путин потписао је закон о опозиву ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба.
Портпарол Kремља Дмитриј Песков изјавио је раније да могуће одбијање Русије да ратификује споразум не значи намеру да спроведе нуклеарне тестове.
Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба потписан је 1996. године. Међутим, један број земаља, укључујући САД, још га није ратификовао, за разлику од Русије, која је то учинила 2000. године.
Национална агенција Украјине за превенцију корупције (НАПK) саопштила је да је уврстила швајцарску компанију "Нестле" на листу међународних "спонзора рата".
Одлука је образложена чињеницом да "Нестле" наставља да послује у Русији, испоручује робу у земљу и шири производњу, преноси Kомерсант.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.