Ужичани осуђени јер су јајима гађали Вучићев постер!

Izvor: 011vodič.com, 20.Jul.2020, 13:45

Ужичани осуђени јер су јајима гађали Вучићев постер!

Судије које су донеле срамотну пресуду, какве нема ни у Нушићевим романима, би требало добро упамтити. Учесници недавних протеста у Ужицу – П.С., А.И. и М. М., тројица младића из тог града, осуђени су на условне казне од по четири месеца затвора. Они неће морати иза решетака, ако >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << наредних дванаест месеци не буду починили ново кривично дело.
То је Данасу потврђено у Основном суду у Ужицу, уз објашњене да су њих тројица извршила исто кривично дело – насилничко понашање из члана 344. став 1 Кривичног законика.
Како је Данас писао, током протеста грађана незадовољних стањем у земљи и граду, они су, као и једна малолетница којој ће се судити у редовном поступку, ухапшени и оптужени да су јајима, парадајзом и фарбом у пластичним кесама гађали велики постер са комплетном фигуром Александра Вучића који се налази на седишту Градског одбора СНС, у хотелу Златибор, у центру града.
После хапшења, полиција их је задржала до 48 сати, а истражни судија им је продужио притвор до 30 дана. Један од окривљених је био у притвору од 10. до 14. јула, а остала двојица два дана дуже. Притвор им је укинут, након објављивања пресуде.
У информацији коју је Данас затражио од ужичког Основног суда је наведено да су пресуде правоснажне, јер су се „окривљени, у присуству својих бранилаца, и јавни тужилац одрекли права на жалбу“.
Блиска рођака П.С., једног од ухапшених демонстраната, тврдила је за Данас да он није гађао банер, да је „све време био поред ње“ и да се то „може видети на полицијском видео-снимку“.
На питање да ли је тачно да су тројица учесника протеста била изложена притисцима, како би признала кривицу, у допису ужичког суда Данасу је одговорено:
„Окривљени су, у присуству својих бранилаца, признали извршења кривичних дела за које их је Основно јавно тужилаштво гонило по службеној дужности, након чега су пресуде објављене, те су се исти, такође у присуству својих бранилаца, одрекли права на изјављивање жалбе као и њихови браниоци“.
Пре окончања тог поступка, група Ужичана је покренула петицију и од суда захтевала ослобађање ухапшених, уз истицање да је „бацање јаја и парадајза исказ политичког става и да је то дозвољено и уобичајено свугде у демократским друштвима“.
Мирко Филиповић, ужички адвокат и један од покретача петиције, а који је упознат са тим процесом, оценио је за Данас да је „пресуда незаконита, јер у радњама за које су окривљени нема елемената кривичног дела“.
„Гађање банера јајима и парадајзима представља изражавање политичког става, а не кривично дело“, казао је за Данас Филиповић. Он је додао да је „одлуку Основног суда о продужењу притвора ухапшенима укинуо Виши суд у Ужицу уз образложење да нема чак ни основане сумње да су они починили кривично дело“.
„Ухапшени су признали радње које не представљају кривично дело, па је пресуда незаконита и са тог аспекта. Кривицу су признали под притиском да би што пре изашли из притвора, јер један од ухапшених има психичких проблема, а други је конобар и мора да ради, како би издржавао двоје деце“, навео је Филиповић и најавио да ће ускоро бити ухапшен још један младић који је, такође, био учесник ужичких протеста.
Катарина Мићуновић, представница ужичког Савеза за Србију, рекла је за Данас да је тај опозициони савез „огорчен висинама казни које су изречене младим учесницима протеста“. „На тај начин је власт, кршећи све законе, послала јасну поруку младима и њиховим породицама да морају бити послушници, као у државама сличног типа – Кини и Северној Кореји, а не слободни грађани који мисле својим главом у демократској Европи у 21. веку“, оценила је Катарина Мићуновић.
Прање Вучићевог постера
Екипа ужичког ЈКП Биоктош, пре неки дан, није успела да шмрковима са водом опере фарбу са пластифицираног Вучићевог постера. Због тога је он скинут са фасаде и опран негде другде, а у суботу је, ангажовањем једне приватне фирме, враћен на место са кога је скинут.
Данас.рс


The post Ужичани осуђени јер су јајима гађали Вучићев постер! appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.