Izvor: RTS, 03.Sep.2023, 09:34

Почела изградња моста у Адранима, укопан први шип

На Ибарској магистрали у Адранима код Краљева почела је изградња новог моста на месту урушеног у јунској поплави. Надлежни тврде да је мост преко Мусине реке пројектован за стогодишњи ниво реке.
Изградња новог моста на Ибарској магистрали у Адранима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << почела је пре две недеље, а радници предузећа "Нови Пазар пут" се дословно надмећу са кишом и сунцем, како би добили трку с временом.

"Радимо и суботом и недељом, ако буде требало и ноћу. И по киши и сунцу, мора да се испоштује рок", кажу радници.
Рашчистили су тоне оштећеног бетона и шута које је водена бујица разнела. Укопали су дубоко у земљу и први шип на краљевачкој страни обале Мусине реке. Са радницима су на терену и пројектанти.
"То је прва позиција која се ради на овом објекту. То би требало да буде готово за три дана, у току је израда носача", објашњава директор пројектне фирме "ВИА" Чудевит Боричић.
Нови мост у Адранима биће распона 20 метара и 11 и по ширине. Прилаз мосту биће значајно проширен и реконструисан
"Вршиће се навоз на мост у дужини 300 метара из правца Краљева и 300 метара из правца Чачка. Комплетна реконструкција магистрале са прилазним путевима, саобраћајном сигнализацијом и одводњавањем", наводи Бранислав Папакоча из предузећа "Нови Пазар пут".
Мост ће бити метар и по виши од обалоутврде, по речима министра за грађевинарство и инфраструктуру Горана Весића, безбедан за наредних 100 година.
"Ово је иначе за наук како треба убудуће приликом реконструкције свих постојећих објеката водити рачуна да се ради на принципу стогодишњих вода јер када је овај мост реконструисан пре неколико година није се водило рачуна о томе. Управо зато ми инсистирамо зато да када се раде реконструкције да мора да се ради по стандардима, да је боље је да се сачека мало, да коштају можда и више новца али да трају дуго," каже министар за грађевинарство и инфраструктуру Горан Весић.
За реконструкцију оштећених мостова утрошено 2,5 милиона евра Весић је подсетио да је за реконструкцију оштећених мостова и путева у Србији ове године утрошено 2,5 милиона евра, и најавио да ће мост у Адранима бити завршен до краја ове године
"Верујем да ће мештани Адрана бити задовољни, а знајући како Нови Пазар пута ради, сигуран сам да ће овај објекат бити изграђен у року, чак краће од три месеца," истиче градоначелник Краљева Предраг Терзић.
Путнички и теретни саобраћај на овој деоници Ибарске магистрале од Краљева до Чачка одвија се несметано, девијацијом коју су радници новопазарских "Путева" изградили одмах након урушавања моста на Мусиној реци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.